Chico & Rita (2010)

10 maart 2014 · · Was Getekend

chico rita

Toen bekend werd gemaakt dat de films Chico & Rita (2010) en A Cat in Paris (2010) genomineerd waren voor een Oscar voor Beste Animatie 2012 hoorde je de filmfans opschrikken: Pixar was niet genomineerd, maar twee films waarvan ze nog nooit gehoord hadden wel? Het is tekenend voor een publiek dat getraind is om op te letten bij de namen Disney, Pixar, Ghibli en Dreamworks, maar verder de bomen door het bos van animatie-land niet meer ziet. Dat terwijl er jaarlijks toch een stuk of wat interessante titels uitkomen, hetzij binnen studio’s, hetzij onafhankelijk. Het Holland Animation Film Festival bied plaats aan deze films, en voor de goede verstaander moet Chico & Rita bekend in de oren hebben geklonken. De film was namelijk ruim een jaar voor de oscar-nominatie al één van de trekpleisters van het HAFF, dat jaar.

Chico & Rita is een liefdesgeschiedenis die zich afspeelt in de muziekscène van eind jaren veertig, waarbij Latijns-Amerikaanse muziek langzaam de wereld verovert. Chico is een Cubaanse pianist die smoorverliefd wordt op de zangeres Rita. Ze vormen samen al snel een muzikaal duo en een stel, maar hun liefde wordt op scherp gezet wanneer Rita carrière maakt in New York en Chico haar hart breekt. Een tragische liefdesgeschiedenis die decennia spant en ons langs locaties als Havana, New York, Las Vegas, Parijs en Hollywood brengt.

Chico en Rita is geregisseerd door Fernando Trueba en Javier Mariscal, en gebaseerd op de tekeningen van die laatste. De prachtige achtergronden zijn uiterst gedetailleerd en getekend in een losse stijl. De combinatie tussen computer-animatie en traditionele (doch op de computer getekende) animatie is naadloos, en de film kent fantastisch gebruik van lijn en kleur. Vooral fantastisch is een droomsequentie, waarbij de stijl nog losser word en de tekeningen zijn teruggebracht tot drie of vier essentiële kleuren en een paar lijnen.

In de rest van de film wordt er ook gebruik gemaakt van weinig kleuren en enkel essentiële lijnen waarbij de film geschaard kan worden onder de klare lijn. De personages bestaan uit enkele basislijnen en vormen en kennen geen gezichtsdetails naast neus, ogen, oren en mond. De inkleuring is egaal, net als de schaduwpartijen, die net een tintje grijzer zijn dan de rest van de matte kleuren. De minimalistische stijl die toegepast wordt op de personages staat in contrast met de massaliteit van de stadsgezichten. Door dezelfde zwierige lijn toe te passen op de massieve huizenblokken ontstaat er een swingende sfeer die overslaat op het verhaal.

Het verhaal is dramatisch, sensueel en romantisch. De animatie versterkt enkel de dramatische potentie van het verhaal. Animatie was niet perse nodig geweest om het verhaal te vertellen, maar het heeft zeker een functie. Vaak wordt animatie aangeduid als genre, maar er wordt dan vaak vergeten dat het in de eerste plaats een techniek is. Veel animatiefilms behandelen animatie wel als genre, met eigen genre-regels en sfeer. Chico & Rita weigert dat te doen, en vertelt een universeel verhaal. De techniek is letterlijk de achtergrond van het verhaal, en vormt de swingende wereld waarin de personages zich begeven.

De liefdesgeschiedenis is ook gestript tot de basis, en de gestripte vorm sluit dus perfect aan bij de inhoud. Sterker nog: de warme kleuren en swingende lijnen zijn synoniem met Cuba, gezien de vele Cubaanse advertenties en marketing in deze stijl, waardoor de geest van de materie treffend gevangen word. Zelf filmen op Cuba was waarschijnlijk onmogelijk geweest, gezien de kritische noot, en had eveneens de universaliteit van de film teniet gedaan. Door animatie kunnen de filmmakers zich zowel richten op het grote gebaar en universele thema’s, trefzeker neergezet in lijn, als een specifieke en gedetailleerde typische Cubaanse sfeer oproepen. Animatie zorgt er voor dat de filmmakers in staat zijn twee tegenovergestelde richtingen in te bewegen, zonder dat de film uit elkaar knapt. Universeel én Cubaans, groots én specifiek: Chico & Rita.


Onderwerpen: , , , , , , ,


Reageer op dit artikel