August: Osage County (2013) & Grudge Match (2013)
Knokken binnenskamers en binnen de ring

19 maart 2014 · · Kritiek + Première

Omdat deze week Salon Indien veel aandacht zal besteden aan het Holland Animation Film Festival (HAFF), bespreek ik in dit artikel niet een maar twee premières. Gewoon, omdat het kan. Ik zal mijn licht laten schijnen over August: Osage County en Grudge Match, twee films die ontzettend ver uit elkaar liggen qua verhaal en stijl maar toch een duidelijke overeenkomst hebben: beide titels zitten bomvol met wereldberoemde acteurs.

August: Osage County

Dit familiedrama is gebaseerd op het gelijknamige en Pullitzer-prijs winnende toneelstuk van Tracy Letts die zelf tevens de filmadaptatie schreef. Een disfunctionele familie komt bijeen zodra de pater familias op mysterieuze wijze verdwijnt en wat volgt is een twee uur durende crisis met een dramatische neerwaartse spiraal. Ieder familielid heeft wel iets wat niet lekker is en op verschillende momenten botsen de karakters van deze verschillende mensen met elkaar. Centraal persoon in dit drama is Violet, de aan medicijnen verslaafde vrouw van de verdwenen man die niet alleen op ieder moment kan ontploffen maar ook intense familiegeheimen met haar meesleurt. Een voor een komen de familieleden aan de beurt in het broeierige huis waar Violet woont.

De transitie van toneelstukken naar film resulteert zo nu en dan in uitstekende cinema maar vaker gaan de twee kunstvormen niet echt samen. Zo ook met August: Osage County. Het is allemaal prima geacteerd en de filmsterren slaan je om de oren, maar voor een film die het puur moet hebben van explosieve dialogen duurt de film veel te lang en gaat het na verloop van tijd behoorlijk op je zenuwen werken. Aan de acteurs ligt dit zoals gezegd niet. Erkende en geprezen acteurs als Meryl Streep, Julia Roberts, Ewan McGregor en Chris Cooper doen een duit in het zakje en dat is nog slechts een kleine greep van de bekende gezichten die de revue passeren. Maar zelfs deze acteurs kunnen niet verblinden dat het toneelstuk als film op den duur gewoon niet meer interessant is om te volgen en zodoende naar een einde kabbelt waarbij sommige personages teveel aandacht hebben gekregen en anderen veel te weinig. De balans is danig zoek en overduidelijk ingekort voor het medium film. Het was al met al beter geweest als August: Osage County zich tot het toneel beperkt had.
★★½☆☆

Grudge Match

Jaren 80 actieheld Sylvester Stallone leeft flink in het verleden en denkt dat het nog altijd mogelijk is oude personages van stal te halen en er flink mee te scoren. Het is een aspect waar overigens die andere grote mastodont van dat decennium ook mee kampt. Met Grudge Match meent Stallone een nieuw geweldig en vooral uitzinnig concept te hebben bedacht: een boksgevecht op leeftijd tussen Rocky Balboa en Jake La Motta, zei het zonder die personages maar wel met dezelfde acteurs. Ja, Sylvester Stallone en Robert De Niro hebben als oude bokskampioenen een oude vete die opgelost moet worden en na decennia van stilte besluiten de twee uit pure geldnood een derde en beslissend gevecht aan te gaan.

Grudge Match is een tamelijk frustrerende ervaring. Dat Stallone met wederom een nostalgische film aan komt zetten is weinig verassend te noemen, feitelijk kennen de afgelopen jaren voor hem enkel dergelijke voorbeelden. Maar dat nu ook De Niro zich hiervoor leent is vrij treurig. Toegegeven, zijn topjaren liggen ver achter ons maar dit is toch wel erg ongemakkelijk. En ook volstrekt ongeloofwaardig, want niet alleen zijn de twee qua lichaamsbouw bizarre tegenpolen maar ook het idee dat zo’n gevecht zelfs een klein beetje aandacht trekt is een dwaas idee. Laat staan de volle zaal en media-aandacht die Grudge Match ons voorschotelt. En dan zijn er nog de vele plotgaten, onduidelijke motivaties van zo ongeveer ieder personage en een suffe driehoeksrelatie waar Kim Basinger om de hoek komt kijken. Kevin Hart probeert leuk te zijn, maar ook zijn hyperactieve gedrag voelt zeer gedateerd aan. Nee, je moet wel een ontzettende die hard-fan zijn (no pun intended) van dan wel Stallone of De Niro wil je van Grudge Match ook maar enigszins kunnen genieten.
★½☆☆☆


Onderwerpen: , , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel