Guilty pleasure: het schmierende geschreeuw van Nicolas Cage
"There is a fine line between the Method actor and the schizophrenic"

7 januari 2014 · · Beschouwing + Lijst

Nicolas Cage

Vandaag precies 50 jaar geleden kreeg Francis Ford Coppola een neefje; Nicolas Cage zag het levenslicht. Vanaf begin jaren 80 verscheen hij in kleine rollen, zoals in het door zijn oom geregisseerde Rumble Fish (1983), om uit te groeien tot een wereldster. Tot op heden heeft Cage nogal een reputatie opgebouwd. Een geldverslindende hedonist die geen rol lijkt te weigeren zolang hij zijn schulden ermee kan aflossen. Ondanks dat hij in het verleden aangetoond heeft ook ‘serieuze’ rollen met glans te kunnen vervullen, staat hij toch vooral te boek vanwege zijn waslijst met B-films. Gelukkig neemt hij deze zelf ook nauwelijks serieus en is zijn geschmier een bron van genot wat maakt dat een aantal van deze films het kijken waard worden. Een top vijf van zijn meest gestoorde rollen.

5. The Wicker Man

Slechter kan bijna niet. Toch is deze film (onbedoeld) hilarisch dankzij onze Nic. Hij schreeuwt als vanouds, rent koortsachtig rond en schopt en slaat vrouwen, zelfs wanneer hij in berenpak gehesen is. Nogmaals een dramatische film maar een must-see voor wie om Cage wil lachen, dat heeft hij zelf ook ongetwijfeld gedaan.

4. The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans

Je zou het soms vergeten maar Cage heeft samengewerkt met een aantal grote regisseurs zoals Martin Scorsese, David Lynch, Ridley Scott en Werner Herzog. De laatste regisseerde hem in een geflipte rol die maakt dat The Bad Lieutenant: Port of Call – New Orleans een bijzondere kijk op het origineel geworden is. Vooral dankzij Cage, geslaagd, met name omdat je vermoed dat hij met zijn spel dicht bij zichzelf kon blijven. Enkele hoogtepunten: De ‘Iguana’, een dansende ziel en:

3. Ghost Rider: Spirit of Vengeance

Tsja, ook deze ADHD-montage van Neveldine en Taylor is kwalitatief als rock-bottom te betitelen. Cage is in zijn element in een rol waar hij lekker vaak en hard mag schreeuwen, zijn handelsmerk en mogelijk grootste talent.

2. Vampire’s Kiss

Een schmier-pareltje uit het begin van Nic zijn carrière. Hoe kun je nou niet dubbelliggen om een vampierversie van Patrick Bateman die zelfs het alfabet interessant kan maken om naar te kijken. Of hij nou door te straten loopt te schreeuwen, een insect opeet of in de spiegel staat te flippen, het is genieten geblazen.

1. Deadfall

Denk je met Vampire’s Kiss Cage zijn hoogtepunt gehad te hebben? Het kan nog grappiger en nog extremer. Deadfall is een abominabel slechte film waarin sommige decors niet eens afgemaakt waren. Toch is dit een must-see voor iedereen die van Nicolas Cage kan genieten. Geregisseerd door zijn, schijnbaar talentloze, broer kreeg onze held carte blanche. Hoogtepunt in Cage zijn loopbaan, dieptepunt in de filmgeschiedenis? Eat this, Daniel-Day Lewis!


Onderwerpen: , , , , , , , , , ,


1 Reactie

  1. Kaj van Zoelen

    Moet Deadfall nog eens een keer zien, maar Vampire’s Kiss is inderdaad fantastisch dankzij Cage. Vergeet ook niet de absurde scènes met zijn secretaresse. :)


Reageer op dit artikel