Het vroege werk van Kevin Smith (2)
Mallrats (1995)

Mallrats (1995)

Clerks.(1994), Smiths eerste film was een groot cultsucces wat hem het geld en de vrijheid gaf om zijn tweede film, Mallrats te maken. Ten opzichte van zijn eerste film zijn er een aantal dingen veranderd. Deze film is in kleur, kent meerdere personages en verhaallijnen en speelt zich op een paar verschillende locaties af, alhoewel het overgrote deel van de film zich in het winkelcentrum afspreelt. Wat behouden blijft en meteen als Smith zijn handelsmerk mag worden gezien is bijzonder veel grappige en absurde dialoog met een hoog popcultuurgehalte. Tevens is er weer een rol weggelegd voor het dynamische duo Jay en Silent Bob.

De openingsscène van Mallrats haakt in op een gebeurtenis die al in Clerks. aan de orde kwam, namelijk de dood van Julie Dwyer. Het is tijdens haar wake dat Randal de kist omgooit, wat we in Clerks. zelf overigens niet zien. Het in deze scène geïntroduceerde stel T.S. (Brendan Fraser look-a-like Jeremy London) en Brandi (de mooie Claire Forlani) krijgen ruzie vanwege dit voorval. Julie zou een rol hebben gehad in de datingshow van Brandi haar vader Truth or Date, een gat wat zij nu zelf wil opvullen in plaats van met T.S. op vakantie te gaan. Haar gelikte vriendje had Brandi ten huwelijk willen vragen, nu is hij na deze ruzie weer vrijgezel. T.S. zijn beste vriend Brodie (Jason Lee, één van Smith zijn terugkerende acteurs) wordt dezelfde dag ook gedumpt (door Shannen Doherty) en de beide vrienden gaan in het overdekte winkelcentrum hangen. Hier ontmoeten ze hun vrienden Jay en Silent Bob, Ben Affleck in een geknipte douchebag-rol, nerd-icoon Stan Lee, valt er een zeilboot te zien (als je goed kijkt…) en de bewuste datingshow blijkt hier plaats te gaan vinden. Genoeg ingrediënten voor een middag vermaak.

Mallrats (1995)

Kort door de bocht is de tweede film in het zogenaamde View Askewniverse minder dan Smith zijn debuutfilm. Deze film is gefragmenteerder in de zin dat er veel meer personages voorbij komen en er minder de focus gelegd wordt op één of twee relaties, wat in Clerks. zowel op komisch als emotioneel niveau beter werkt. De grappen in Mallrats zijn wat flauwer. Zo kent deze bijvoorbeeld de terugkerende grap dat Silent Bob telkens letterlijk een kleedruimte binnenvliegt wanneer Gwen (Joey Lauren Adams, die we ook nog vaker gaan zien in Smith zijn oeuvre) zich omkleedt. In An Evening with Kevin Smith (2002) wist de regisseur te melden dat hij eigenlijk een grap met sperma in haar haar in de film wou stoppen maar dit kon volgens de producenten echt niet door de beugel. Een paar jaar later zouden de gebroeders Farrelly met o.a. deze grap via There’s Something About Mary (1998) een grote hit scoren.

Net als in Clerks. maakt Smith graag gebruik van herhaling. Zo is daar Ethan Suplee die de hele film lang probeert om een zeilboot te kunnen zien in een Magic Eye poster. We zien regelmatig hoe zelfs kleine kinderen dit moeiteloos zien wat de arme jongen tot wanhoop drijft. Daarnaast komen er in de vele gesprekken weer dezelfde personen en discussies als in Clerks. aan de orde. Ook zijn er een paar kleine, en soms grappige linkjes binnen deze kennissenkring. Eén van de deelnemers aan de datingshow heet bijvoorbeeld Gil Hicks (gespeeld door Brian O’Halloran, Dante Hicks in Clerks.) en het overlijden van de eerder genoemde Julie Dwyer is hier een voorbeeld van. Leuk, maar niet altijd leuk genoeg om over de grond te gaan rollen van het lachen. Ook de fratsen die Jay en Silent Bob uithalen, zoals het in elkaar slaan van de paashaas, zijn niet altijd van het hoogste komische niveau. Toch is Mallrats een onderhoudende film die voor de liefhebbers van Smith zijn debuut voldoende hoogwaardige en geschifte dialoog bevat om de speelduur moeiteloos uit te zitten.


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel