Het vroege werk van Kevin Smith (3)
Chasing Amy (1997)

Chasing Amy (1997)

Kevin Smith heeft ook een serieuze kant. Deze komt naar voren in Chasing Amy, zijn derde en mogelijk meest serieuze film. Een film waarin zeker gelachen wordt maar waarin, met name tegen het einde, de zwaarte van relatieproblematiek de overhand krijgt. Problematiek die Smith losjes baseerde op zijn eigen ervaringen, sterker nog, ervaringen die hij zelf opdeed met hoofdrolspeelster Joey Lauren Adams.

De filmmaker had na het schrijven van het script hoofdrollen bedacht voor zijn vrienden, Ben Affleck, Jason Lee en de dame in kwestie. Miramax echter had liever grotere sterren gezien. Smith was nu iets van een naam en dit script had kennelijk commerciële potentie. Smith was volhardend in de keuze voor zijn eigen kliek en leverde een groot deel van het budget in om de film met zijn eigen mensen te maken. Achteraf waarschijnlijk geen slechte keuze geweest.

Chasing Amy kreeg namelijk veel positieve kritiek, en werd door sommigen gezien als Smith zijn serieuze doorbraak. De weg naar volwassenheid, zeg maar. De film beschrijft feitelijk een driehoeksverhouding tussen de vrienden Banky (Jason Lee), Holden (Affleck) en Alyssa (Joey Lauren Adams), die lesbisch van aard is. Holden en Alyssa raken bevriend, in eerste instantie denkt Holden haar te kunnen versieren, totdat hij erachter komt dat Alyssa op vrouwen valt. Iets wat tijdens hun vriendschap een issue wordt wanneer Holden toch echt verliefd blijkt te worden en Alyssa toch op mannen blijkt te kunnen vallen. Hun relatie is daarmee niet alleen bijzonder en complex maar zet ook de vriendschap tussen Holden en Banky, die samen strips maken en samenwonen, onder druk.

Chasing Amy (1997)

“Since you like chicks, right, do you just look at yourself naked in the mirror all the time?”

Deze film is, zeker in het begin, grappig en kent de inmiddels doorsnee Star Wars-discussies, gevatte dialoog en referenties naar de eerste twee films van Smith in het zogenaamde View Askewniverse. Naarmate de vriendschap tussen Holden en Alyssa zich ontwikkelt wordt duidelijk dat hier een issue behandeld wordt wat Smith diep lijkt te zitten. Waar hij eerder serieuze neigingen vaak onderbrak met een grap of een flauwe of onverwachte wending houdt hij in Chasing Amy de soms ongemakkelijke spanning vaak vast. Hierin is deze film echt anders dan haar voorgangers. Misschien persoonlijker, meer beladen en daarom, zeker bij vlagen, ook goed, niet per se beter.

Niet vaker dan eens zou Smith in zijn carrière homoseksualiteit behandelen. Vaak middels flauwe grappen tussen Jay en Silent Bob (‘heterosexual lifemates’) maar in deze film pakt hij deze thematiek stevig bij de kladden. De ontwikkeling van Alyssa van lesbisch naar bi- of heteroseksueel is er eentje die in de wereld van lesbiennes niet altijd even positief ontvangen werd. Alsof elke vrouw toch stiekem behoefte heeft aan een ‘echte man’, zo zou de film kunnen suggereren. Persoonlijk geloof ik niet dat dit de boodschap is die Smith wil uitdragen. Het is met name de complexiteit die relaties met zich mee kunnen brengen, of deze nou (hetero-, bi- of homo)seksueel zijn of dat het over hechte vriendschappen gaat, die hij vast wil pakken. Dat dit met veel gevoeligheden gepaard gaat bewijst deze film op treffende wijze. Chasing Amy behandelt dit gelukkig op een niet al te moraliserende wijze en is grappig genoeg voor de fans van Clerks. (1994) en Mallrats (1995) om als komedie stand te houden.


Onderwerpen: , , , , , ,


1 Reactie

  1. LastZenaida

    I see you don’t monetize your site, don’t waste your traffic, you can earn extra bucks every month because you’ve
    got high quality content. If you want to know how to make extra $$$, search for: Mertiso’s tips best adsense alternative


Reageer op dit artikel