How to Train Your Dragon 2 (2014)

1 juli 2014 · · Actie! + Kritiek + Première

Vier jaar na het uitstekende How to Train Your Dragon (2010) is er dan eindelijk het vervolg. How to Train Your Dragon 2 is in meerdere opzichten niet alleen een opvallende verbetering op het origineel, maar weet ook bepaalde verassende verhaalelementen en thema’s in de film te stoppen met als resultaat een van de allerbeste animatiefilms van de afgelopen jaren.

Niet alleen verschijnt het vervolg vier jaar na het origineel in de bioscopen, ook de personages zijn vier jaar ouder geworden. Een even intelligente als ook tamelijk unieke aanpak want niet alleen zie je zelden fictieve vervolgen waarin het verhaal meegaat met de werkelijke tijd, maar het bindt de kijker extra aan de personages aangezien niet alleen deze vier jaar verder is maar ook de personen en draken waar naar gekeken wordt. Hiccup is dus inmiddels een ver gevorderde tiener met typische puber-problemen en eentje die nog steeds ageert tegen zijn bijna onontkoombare toekomst als leider van Berk. Tijdens een van zijn vele speurtochten met draak Toothless stuit hij op een mysterieuze en afgelegen wereld waar woestelingen het op draken voorzien hebben. Niet alleen loodst deze ontmoeting Hiccup in een avontuur waarbij de toekomst van zowel de draken als Berk op het spel staat, maar het brengt Hiccup ook in contact met een oude bekende.

How to Train Your Dragon 2 is zoals gezegd een fantastische sequel en zelfs eentje die het toch al hoge niveau van het origineel overtreft. Het is een zeer enerverend en visueel spectaculair vervolg waarbij ontsprongen verhalen verder worden uitgediept met zeker voor een genre als de commerciële animatiefilm behoorlijk verregaande en brutale plotkeuzes en thematiek. Laten we beginnen met de visuele kant van de film die er piekfijn uitziet. Het begint met een spetterende race tussen verschillende draken en de camera suist met een razend tempo door de verschillende obstakels. Net als het origineel is How to Train Your Dragon 2 trouwens een film waarbij het 3D-effect echt extra waarde heeft en niet enkel lijkt ingezet om extra centen te verdienen. Het gevoel voor diepte is zoals je zelden ziet in andere 3D-films en op gepaste momenten vliegt er wat naar de camera toe. De draken zijn zeer verschillend van elkaar wat het tot een veelzijdige kijkervaring maakt met erg veel detail voor zowel de uiterlijke kenmerken van de monsters als ook de originele wereld waarin het verhaal plaatsvindt.

Maar het grootste pluspunt van How to Train Your Dragon 2 is het uitmuntende script. Niet alleen bouwt de film gestaag naar meerdere finales met onder meer een werkelijk meesterlijk opgezette en uitgebeelde veldslag, zonder meer het visuele en overdonderende hoogtepunt van een toch al zeer fraai uitziend animatie-spektakel. Gelukkig weten de makers wanneer ze wat gas terug moeten nemen om het intrigerende verhaal uit te doeken te doen waarbij het van belang is met zo weinig mogelijk informatie de film in te stappen om de intensiteit en verassend volwassen keuzes te kunnen waarderen. Zelden of nooit zie je een Amerikaanse animatiefilm (zeker met een budget als deze) die zo tegen de conventies in durft te gaan en toch (of juist) werkt het voor een zeer groot en divers publiek wat maar aangeeft hoe de grote studio’s (zeker Disney) hun publiek te weinig erkenning en intelligentie toekent.

How to Train Your Dragon 2 komt uiteraard op een opportuun tijdstip uit aangezien dat andere grote draken-gerelateerde mega-succes Game of Thrones pas geleden de seizoensfinale kende en het is wat betreft ook nauwelijks een toevalligheid te noemen dat een nieuw personage wordt ingesproken door van de centrale acteurs van de HBO-serie, namelijk Kit Harington. Maar denk geen seconde dat How to Tran Your Dragon 2 enkel goedkoop op het succes van Game of Thrones denkt mee te springen, daarvoor is de film veel te sterk, visueel betoverend en bovenal origineel. En het is een geruststellende gedachte dat grote animatie-studio’s (Dreamworks in dit geval) nog steeds een stap of twee verder durft te gaan dan de gulden middenweg. How to Train Your Dragon 2 is simpelweg een must-see.
★★★★½


Onderwerpen: , ,


Reageer op dit artikel