IDFA 2014 (2): ouderwets en nieuwerwets vermaak
Het IDFA volgens Erwan

21 november 2014 · · Filmfestival + IDFA 2014

Zoals ieder jaar is muziek een belangrijk thema op IDFA. Theodoor besprak gisteren al twee documentaires waarin muziek een belangrijke plek inneemt en ook ik begin met een muziekdocumentaire. En om de afwisseling van IDFA te benadrukken ook een recensie van een sprookjesachtige documentaire over het circusleven. Twee documentaires die tevens de o zo belangrijke wisselwerking tussen artiest en publiek als een leidraad neemt.

EDC 2013: Under the Electric Sky

We gaan in Nederland terecht al decennia prat op onze invloed in de wereldwijde dance-cultuur. EDM (electronic dance music) is waanzinnig succesvol met internationale feesten waarvan sommigen in eigen land een grote naam kennen zoals Sensation of Amsterdam Dance Event. Electric Daisy Carnival is een mega-feest waar jaarlijks drie dagen lang Las Vegas epicentrum is van de dance-scene. Under the Electric Sky is een documentaire waarin we verschillende groepen Amerikanen volgen die een lange reis afleggen om drie dagen los te gaan met wereldberoemde DJ’s. We zien het extatische genot van de feestgangers, maar ook de mogelijke problemen dat een dergelijk groot festival met zich meebrengt bij zowel organisatie als bezoeker.

In theorie had Under the Electric Sky een prachtige festivaldocumentaire à la Woodstock (1970) kunnen opleveren, maar helaas zakt de documentaire diep weg in schaamteloze zelfpromotie. De film is geproduceerd door het festival zelf en het zelfbevredigende karakter van de film werkt danig op de zenuwen. Alles is helemaal fantastisch, de gevolgde groepen hebben het beste weekend uit hun leven en de organisatie is pico bello. Ieder gevoel van objectiviteit ontbreekt wat documentaires toch vaak zo prettig maakt, Under the Electric Sky is niets meer en niets minder dan een anderhalf uur durende reclamespot voor het festival waarin (dat dan weer wel) vele Nederlandse DJ’s headliners zijn zoals Tiësto, Armin van Buuren, Afrojack en Hardwell. De al genoemde Nederlandse invloed is duidelijk voel- en zichtbaar in de documentaire, maar helaas is de muziek zo ontzettend monotoon in zijn commerciële natuur dat je ergens had gehoopt dat de filmmakers toch ergens tijdens het festival iets anders dan trance hadden kunnen vinden. Een festival dat jaarlijks zoveel uitstekende muziekdocumentaires kent heeft met Under the Electric Sky de plank danig misgeslagen.
★½☆☆☆

The Circus Dynasty

Twee succesvolle Europese circusfamilies werken al jaren samen en kennen een programma dat veel prijzen binnenhaalt. Patrick, De kleinzoon van circusleider Benny Berdino en beoogd opvolger van Benny heeft een relatie met Merrylu Casselly, dochter van de andere familie waarmee de dynastie zo ongeveer wel verzekerd is van een vervolg. Maar dan krijgen de twee jonge talenten ruzie en loopt de samenwerking in de soep. In een wereld die volstrekt uniek is volgen we de twee families en hun pogingen om niet alleen door te gaan als duo, maar we krijgen ook een kijkje in het dagelijks leven van circusartiesten.

In Nederland mag de kennis van het circusleven allicht niet veel verder gaan dan de avonturen van Bassie en Adriaan en mede daarom is The Circus Dynasty zo’n fascinerende documentaire. Het is keihard werken om de gevaarlijke trucs zo perfect mogelijk uit te voeren en dan is er ook nog de dagelijkse verzorging van allerlei exotische dieren. Deze beelden alleen al zijn zeer interessant en alsof dat nog niet genoeg is volgen we als bonus ook het sprookjesachtige liefdesdrama en de uitwerking die het heeft op de verder zo aimabele families. Dat laatste is van groot belang, aangezien circussen voor velen als uiterst gedateerd overkomen. De curieuze mix van acrobaten-nummers en trucs met dieren als zebra’s en olifanten is nauwelijks nog van deze tijd en je ziet ook constant dat het circus alles behalve uitverkocht raakt. En toch is de oprechte liefde voor dit leven overduidelijk aanwezig bij de twee families, benadrukken zowel de Berdino’s als wel de Casselly’s het eminente belang van een goede relatie met het hooggeëerde publiek en overstijgt The Circus Dynasty al heel snel deze aparte en buiten de optredens om volstrekt afgezonderde wereld van een bijna vergeten vorm van vermaak.
★★★★☆


Onderwerpen: ,


Reageer op dit artikel