Jeugdsentiment: Top 15 memorabele actiefilms (1/3)
Nummers 15 t/m 11

15 juni 2014 · · Actie! + Lijst

Lethal Weapon (1987)

Bij het woord actiefilm denk ik aan mijn jeugd en daar waar mijn filmliefde ooit begonnen is. In retrospect is er eind jaren 80, begin jaren 90 een enorme hoeveelheid snelle, over-the-top, luchtige en vooral grappige films gemaakt. De gouden periode van de actiefilm wat mij betreft en een periode waar ik met veel plezier aan terugdenk. Als kind van de jaren 80 hoefde ik de TV maar aan te zetten en er vlogen net zo veel kogels als grappen om m’n oren. Deze themamaand is de uitgelezen mogelijkheid voor een trip down memory lane met een top 15 van de films die mij het meeste zijn bijgebleven uit deze periode.

15. Lethal Weapon (1987)

Mel Gibson toen hij echt nog echt cool was en het buddy cop-genre op de kaart zette. Samen met Danny Glover kibbelt de suïcidale scherpschutter er wat op los om uiteindelijk tussen neus en lippen door een drugkartel op te rollen. Gibsons kapsel alleen al is legendarisch, hoewel er in deze lijst nog een aantal betere kapsels voorbij zullen komen. Naast de twee agenten is ook de villain in Gary Busey het vermelden waard. Het type schurk waar deze lijst bol van staat en een film als deze naar een hoger plan kan tillen.

14. Under Siege (1992)

Under Siege (1992)

De juiste man op de verkeerde plaats, of andersom, hangt ervan af vanuit wie je het bekijkt. Een veel voorkomende opzet uit deze periode en daarmee vaak terugkerend in deze lijst. Een groep terroristen, onder leiding van de fantastische Tommy Lee Jones, bijgestaan door, daar is ie alweer, Gary Busey, heeft zich meester gemaakt van een slagschip. Nucleaire dreiging is hun pressiemiddel, beetje jammer voor ze dat er toevallig een ex- Seal in de keuken staat die roet in het eten gooit. Steven Seagals beste, zonder twijfel. Een karakteristieke film voor deze lijst en zoals zo vaak een glansrol voor de geniale slechterik. Ook deel twee is zeker de moeite waard wanneer het schip plaatsmaakt voor een trein.

13. The Specialist (1994)

The Specialist (1994)

Natuurlijk mag Sylvester Stallone niet ontbreken in deze lijst. Als explosieven-expert is hij cooler dan ooit en met de übersexy Sharon Stone aan zijn zijde spat deze film van het scherm. Stallone wordt ingehuurd door Stone om wraak te nemen op de mafia, onder leiding van Eric Roberts, die haar familie heeft uitgemoord. Stallone is vooral ‘aanwezig’ daar waar de film wordt gedragen door de heerlijke schurk James Woods, die in dezelfde categorie als Busey valt. Een cultheld pur sang! Met name tegen het einde blijkt deze film niet al te best, maar staat al 15 jaar in mijn geheugen gegrift en mag dus niet in mijn lijst ontbreken.

12. Die Hard With A Vengeance (1995)

Die Hard With a Vengeance (1995)

Eén van de eerste films die ik op VHS wist te bemachtigen en derhalve grijsgedraaid. Als fan van de reeks is dit voor mij de op één na beste. De dynamiek tussen de immer chagrijnige Bruce Willis en Samuel L. Jackson, de raadseltjes van een angstaanjagende Jeremy Irons en het hele Wall Street-spektakel, enorm genietbaar. Een redelijk complete actiefilm, doorspekt met grappen en one-liners zoals je ze mag verwachten.
“Say hello to your brother”

11. Harley Davidson and the Marlboro Man (1991)

Harley Davidson and the Marlboro Man (1991)

Mogelijk wat minder bekend, maar voor mij onvergetelijk. Een nog redelijk ongeschonden Mickey Rourke (vlak voor zijn bokscarrière) en Don Johnson krijgen het aan de stok met een drugkartel in deze cultklassieker. Naast de veelal rokerige, armpje-drukkerige kroegsfeer die deze film uitstraalt speelt een en ander in de nabije toekomst. Er is een nieuwe drug in de handel (“Crystal Dream”) en naast dat de twee oude vrienden Rourke en Johnson een bank overvallen komen ze uiteindelijk in aanraking met een bende gehuld in futuristisch zwarte jassen (deze film was The Matrix ver voor…) en onder leiding van een jonge Tom Sizemore. Leuke hilbilly actiefilm met veel geouwehoer tussen vrienden, veel motoren en nog meer kogels, zoals het hoort, zou je bijna zeggen.


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel