Jeugdsentiment: Top 15 memorabele actiefilms (3/3)
Nummers 5 t/m 1

26 juni 2014 · · Actie! + Lijst

Mission: Impossible (1996)

Na tien bijzonder vermakelijke actiefilms volgt vandaag het slot van de toplijst, met de vijf films die ik het hoogst heb zitten binnen het actiegenre zoals ik dat ken. De nummer 1 beschouw ik zelfs als een absolute klassieker. Mocht je als generatiegenoot een bepaalde film missen, of een tip hebben, schroom vooral niet om het te melden.

5. The Last Boy Scout (1991)

Tijdens de Tony Scott-maand schreef ik al uitgebreid over deze heerlijke actiefilm. Bruce Willis in topvorm (zie onder) maar nog niet zijn hoogste notering in deze lijst.

4. Mission: Impossible (1996)

Ook deze film is voor mij persoonlijk bijzonder, dit was namelijk de eerste echte volwassen speelfilm die ik in de bioscoop gezien heb en wat was ik onder de indruk. Van Tom Cruise, van het mysterie, de spanning die bij tijden bijzonder hoog oploopt. Over het algemeen vind ik de Palma zwaar overschat maar hier heeft hij voor mij echt punten mee gescoord, ook later nog, zeg maar. Valt voor mij niet in de echte categorie ‘sleazy actie’ zoals de meesten in deze lijst, maar hij mag niet ontbreken. Bepalend in mijn filmsmaak en raakte meerdere snaren, later zou deel 3 mij ook uitstekend weten te bekoren.

3. Total Recall (1990)

Total Recall (1990)

Tja, nu wordt het echt goed. Paul Verhoeven heeft in mijn ogen een aantal briljante films in Hollywood gemaakt en daar hoort Total Recall zeker bij. Het type actiefilm wat niet alleen veel actie kent maar met name grappig is, de schurk bijzonder goed invult met Michael Ironside en jawel, Sharon Stone is van de partij. Vergeet ook niet dat deze film een bijzonder aardig verhaal kent (uit de koker van Philip K. Dick) en wat mij betreft iconisch is qua one-liners. De sciencefiction vondsten (Johnny Cab, Marsdecors etc.) geven net dat beetje extra. Toen ik deze film voor het eerst zag was het vooral giechelen geblazen om de drie borsten en de dommige Schwarzenegger. Bij herkijk op latere leeftijd zag ik veel meer en werd deze film beter en beter. De beste film met Arnold Schwarzenegger, zonder twijfel.
“See you at the party, Richter”

2. The Rock (1996)

The Rock (1996)

Dat ik fan van Nicolas Cage ben steek ik niet onder stoelen of banken. Wanneer er dan in een film als The Rock naast hem een ultieme Sean Connery mag optreden en de actie van het scherm knalt dan kan een film voor mij per definitie niks fout doen. Michael Bay’s uitzondering op zijn in de regel vreselijke films. En wat voor één. Ik denk dat ik deze film, zonder overdrijven, gerust een keer of 15 heb gezien. Wou na het zien van Cage iets met biochemie gaan doen, noemde mijn goudvissen Mason en Goodspeed, laten we zeggen dat deze film mij bezig hield. Maar waarom? Omdat hier werkelijk geen seconde aan verloren gaat. De chemie en de dialogen tussen Cage en Connery zijn fantastisch. Connery zorgt er zelfs voor dat Cage niet het coolste personage van de film is. Ed Harris is een held. De twee intens slechte huurlingen zijn briljant gecast. Het gifgas, gevangen in badparels jaagt je de stuipen op het lijf, mij althans. De legendarische soundtrack van Hans Zimmer maakt het geheel af. Een film die ik moeiteloos en graag herkijk en mij nog steeds geen moment verveelt. Het is dat er nog een ‘Godfather’ van de actiefilm gemaakt is anders zou dit zonder meer mijn favoriet zijn, moeilijk kiezen, eigenlijk.
“Losers always whine about their best. Winners go home and fuck the prom queen.”

1. Die Hard (1988)

Die Hard (1988)

Op eenzame hoogte de allerbeste film in zijn genre, in het algemeen maar in het bijzonder ook voor mij persoonlijk. Deze ultieme kerstfilm zag ik ook erg vaak en in mijn ogen heeft deze film het genre uitgevonden. Een groep bijzonder professionele terroristen (in dit geval Duitsers, een briljante keuze) bereiden de kraak van hun leven voor. Jammer voor hun dat er net per ongeluk een hele gewiekste agent in het gebouw aanwezig is. Dit concept hebben we zo vaak gezien in de jaren erna en het is eigenlijk wonderbaarlijk hoe goed dit recept heeft gewerkt, althans voor mij. Er zijn een aantal facetten die deze film tot een bijna foutloze maken. Natuurlijk is Bruce Willis als John McClane te gek, hoe meer bloed, hoe meer adrenaline, hoe harder hij gaat en hoe gevatter hij wordt. Dan is er Hans Gruber, gespeeld door een onkreukbare Alan Rickman, die op zich al de moeite waard is. De scène waarin zij elkaar voor het eerst, per ongeluk, ontmoeten is fantastisch. Verder niet onbelangrijk dat Holly, McClane’s vrouw, zich onder de gegijzelden bevindt. Als kers op de taart houdt McClane een oprecht geloofwaardig en menselijk contact met een gemankeerde agent die buiten het gebouw zich om, met name, McClane bekommert. Elk karakter is raak: de twee Duitse blonde broers, de limousine-chauffeur, de nogal onsympathieke FBI-agenten, ik kan nog wel even doorgaan. Spannend, grappig en onmisbaar in mijn filmgeschiedenis.


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , , , , ,


3 Reacties

  1. Thiver

    Die Hard hoort in een lijst als deze uiteraard de toppositie te bekleden, maar de tweede plaats voor The Rock doet mij veel genoegen. Hendriks vijftien keer haal ik waarschijnlijk niet, maar het zal er ook niet ver vanaf zitten, aangezien dit voor mij die ene film is waarvoor ik immer in de stemming ben en zodoende altijd wel blijf hangen wanneer ik er langs zap. Gemaakt in een tijd dat Michael Bay nog niet in zijn tweede puberteit was beland en nog prima in staat was goede actiescènes te filmen. De muziek is legendarisch en het verhaal goed genoeg, maar het zijn vooral de acteurs die de film glans geven: Ed Harris als tragische schurk (die in een ander soort film een tragische held had kunnen zijn), Sean Connery als verstoten James Bond op leeftijd en Nicolas Cage als heerlijke weirdo die zich gaandeweg ontpopt tot actieheld tegen wil en dank. Dat Cage zich met The Rock voor het eerst in het actiegenre waagde, is een gegeven waar de film op aangename wijze mee lijkt te spelen. Immers, wanneer aan het einde William Forsythe hem de hand schudt om hem te feliciteren met het volbrengen van de missie, oogt het alsof Hollywood hem zegt: “Gefeliciteerd, je hebt de vuurdoop volbracht en bent nu een volwaardige actiester.”

  2. Erwan

    Het is vloeken in de kerk en vind het alles behalve een slechte film – heel degelijk zelfs – maar ik ben nooit een fan geweest van Die Hard en heb hem toch best vaak gezien. Velen zien het inderdaad als de ultieme actiefilm maar ik vind het niet meer dan een vermakelijke titel. Zou hem zeker niet in een toplijst van actiefilms zetten (alhoewel, top 100 denk ik wel) ondanks dat Alan Rickman uitstekend is. Fijn dat je The Rock zo hoog hebt staan, dat is echt zo’n tienerklassieker van me. Samen met Bad Boys, die tijd dat Michael Bay nog kon filmen.

  3. Rik Niks

    Eens, ik geef de voorkeur aan Die Hard With a Vengeance, vermoedelijk mijn favoriete actiefilm uit het tijdperk. Naast de meeste titels uit de lijst die ik wel kan onderschrijven, zelf in die jaren veel plezier beleefd aan Last Man Standing (Bruce Willis was ook mijn favoriete actieacteur), Con Air, Starship Troopers, GoldenEye, Long Kiss Goodnight en de 48 hours films.


Reageer op dit artikel