La Totale! (1991) en True Lies (1994)
De actiefilm in de jaren 90

20 juli 2014 · · Actie!

20 jaar geleden alweer zag ik een van de favoriete actiefilms uit mijn jeugd in de bioscoop: True Lies van James Cameron. Het was een episch en komisch actiespektakel met de gebruikelijke one-liners van superster Arnold Schwarzenegger gekoppeld aan het gebruikelijke piekfijne oog voor actiedetail bij de regisseur. Wat maar weinig mensen weten (en het was mij eerlijk gezegd bij de openingstitels ook nooit opgevallen) is dat de film gebaseerd is op een obscure Franse actiekomedie van drie jaar eerder, namelijk La Totale! van Claude Zidi. In dit artikel besteed ik aandacht aan beide films en zal ik aangeven hoe True Lies verschilt en toch ook zeker overeenkomt ten opzichte van La Totale!.

Hoe James Cameron en zijn kornuiten ooit op het idee kwamen het script van La Totale! ter hand te nemen is uiteraard erg vreemd aangezien de Franse film zelfs in eigen land nauwelijks een status kent als succesnummer. Zo raar is dit trouwens niet aangezien de regisseur vooral erg matige komedies op zijn naam heeft staan en ook de acteurs zijn niet herkenbaar. En toch is het concept van La Totale! wel erg intrigerend. Een superspion doet zich buiten kantooruren om voor als een doodsaaie echtgenoot en vader, eentje waarvan je werkelijk nooit zou verwachten dat hij in het geniep allerlei levensgevaarlijke missies uitvoert. Nou moet hier direct bij worden gezegd dat La Totale! – zeker vergeleken met True Lies – behoorlijk low-budget is, dus van echte spectaculaire actie of missies is niet echt sprake maar de basis zegt genoeg. Niet zo vreemd dus dat Cameron en zijn vriend Schwarzenegger hier goud in zagen, al doet zich direct een geweldige ongeloofwaardigheid voor. Thierry Lhermitte, de acteur die de hoofdrol speelt in La Totale!, komt nog best realistisch over als klunzige familieman maar met een larger-than-life figuur als Arnold Schwarzenegger kan je je dit gewoon niet voorstellen.

Het is te danken aan de klasse van regisseur Cameron en het komische talent van Schwarzenegger dat het op de een of andere manier toch werkt en ook Jamie Lee Curtis – toch ooit dé sexy scream queen – komt geloofwaardig over als de wat saaie echtgenote al heeft ze zeker een grotere mond dan de actrice in La Totale!. En daar houden de vergelijkingen zeker niet op. Het complete subplot wat in True Lies zo’n beetje de gehele tweede akte opvult waarin Harry Tasker (Schwarzenegger) zijn vrouw er van verdacht vreemd te gaan met een louche vent (een hilarische rol van Bill Paxton) zit eigenlijk precies zo in La Totale!, inclusief dezelfde opzet en grappen en uitkomst. En in beide gevallen houdt het de film tamelijk op. Het enige dat True Lies toevoegt is de dans van Jamie Lee Curtis welke een ongemakkelijke en ludiek bedoelde striptease/paaldans-act is. Sowieso is de komische noot vrijwel gelijk aan elkaar. Laat ik een paar van de betere grappen noemen die vrijwel identiek zijn: de scène waarin Harry’s partner er via een Q-achtige gadget achterkomt dat Harry’s dochter hem berooft is in La Totale! weliswaar iets anders, maar de gehele opzet is exact hetzelfde. En wat te denken van de uzi die al vallend van een trap uit zichzelf terroristen neerknalt? Het zit precies zo in La Totale!.

Is True Lies dan zonder dat de massa het weet een schaamteloze remake? Nee, en de belangrijkste reden is de overdonderende actie. Dit is waar True Lies de Franse film compleet wegvaagt en laten we wel zijn: het budget is er naar en het is ook dé reden waarom mensen deze nieuwe attractie van Cameron en Schwarzenegger zijn gaan bezoeken. De grootse actiesequentie in het winkelcentrum is compleet nieuw en een van de fraaie hoogtepunten van de film, zeker in de manier waarop de personages zich van plek naar plek bewegen. Beginnend op het toilet en eindigend op het dak van het winkelcentrum waar Harry inmiddels op een paard zit is het een eersteklas schoolvoorbeeld van hoe actie te schieten. En dan is er nog het laatste uur van True Lies wat in feite een constante aaneenschakeling is van knokpartijen, uitbundige vuurgevechten, een enerverende achtervolging tussen een limousine en een helikopter en het eindigt allemaal met de inmiddels onsterfelijke sequentie waarin Harry met een heuse straaljager midden in een druk financieel centrum de terroristen bestrijdt. Oh ja, er ontploft en passant ook nog een atoombom en het geheel zit tjokvol met humor en one-liners, uiteraard met als letterlijke klap op de vuurpijl de finale dooddoener van Arnie: “You’re fired!”.

Als double-bill is het kijken van zowel La Totale! en True Lies een alleraardigste aangelegenheid, al valt het niet mee eerstgenoemde te traceren wat al aangeeft hoe obscuur de film wel niet is. Wat belangrijk is zijn twee zaken: het is zeer opvallend hoe vermakelijk La Totale! bleek te zijn en True Lies blijft wat mij betreft recht overeind staan als een van de betere actiefilms van de jaren 90.


Onderwerpen: , , , , , , ,


Reageer op dit artikel