Sabotage (2014)
Het stokje van Schwarzenegger

13 juli 2014 · · Actie!

Sabotage

Arnold Schwarzenegger wordt oud. Dat lijkt hij zelf ook te beseffen, want de films sinds zijn comeback spelen in op zijn ouderdom. The Last Stand maakte grappen over geriatrische gunfighters en in Escape Plan speelt hij een leidersfiguur, samen met ander actiefossiel Sylvester Stallone. Als duo gaven ze ook het stokje door aan de meerdere generaties na hun in The Expendables 2: Jason Statham, Jet Li, Randy Couture, Terry Crews en ehm… Liam Hemsworth. Het overdragen van de macht aan een nieuwe garde lijkt aanvankelijk ook het hoofdonderwerp van Sabotage (2014), maar de film geeft enkele nieuwe wendingen aan dit gegeven.

Het team dat geleid wordt door Schwarzenegger bestaat uit opkomende namen als Sam Worthington, vrijwel onherkenbaar achter een rossige baard, Joe Manganiello, Josh Holloway, Terrence Howard en Mireille Einos. Schwarzenegger speelt de leider van een team DEA agenten, die als Special Ops een eigen militaire code kennen. Het zijn machomannen (en een incidentele vrouw die mikpunt is van grappen en vernederingen), met bravoure, die zwelgen in drank, drugs, strippers, tattoo’s en speciale munitie. Schwarzenegger houd zich aanvankelijk redelijk afstandelijk van het bachannaal, en vertegenwoordigd daarmee duidelijk een andere generatie. Hij is de leermeester, de spierballenguru, die meer machismo in zijn kleine pink heeft, dan zijn teamgenoten in hun tattoos en cornrows.

Het verschil in generatie zit ook in de toon van de film. Schwarzenegger was altijd de gedoodverfde held, en de films kenmerkten zich door humor, one-liners en een gevoel van plezier. Daar kun je tegenwoordig niet meer mee aankomen, moet regisseur David Ayer gedacht hebben. De vernieuwde toon van de film bestaat uit grimmig en bloedig geweld, vol seksuele vernedering, druipende ingewanden en brute amputaties. Het is een actiefilm voor de torture porn-generatie, en het cynisme en de grimmigheid geven een nare nasmaak aan de film.

De overgang van “cool” naar “cruel” in de sfeer van de film, én in het overgedragen stokje richting de teamleden, wordt echter op zijn kop gezet. [SPOILERS:] Één voor één moeten de nieuwe teamleden namelijk het loodje leggen, ten faveure van de koele houding van Schwarzenegger, als laatste speler op het veld. De teamleden blijken makkelijk inwisselbaar, Expendable zo u wil, en sommige krijgen de rol van schurk in de schoenen geschoven. Schwarzenegger blijkt echter rotsvast, een onverwoestbaar monument. Maar ook hier zit een adder onder het gras. Aan het einde blijkt dat de corruptie die het plot in gang zet, afkomstig is van Schwarzenegger. De MacGuffin van de film, het gestolen geld, blijkt in de handen van Schwarzenegger te zijn, en hij gebruikt dit geld voor bloedige wraak op de moordenaars van zijn vrouw en kind [EINDE SPOILERS]. De overgang naar torture porn is compleet: Schwarzenegger is veranderd van een oude, wijze versie van zijn oudere ik, in de brute, grimmige, humorloze vigilante van de nieuwe actiegeneratie. Het stokje is niet overgedragen, maar de drager is getransformeerd.


Onderwerpen: , , , , , , , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel