Stevige maar soepele Sammo Hung
Helden van Hong Kong (2)

Sammo Hung

Sammo Hung is in het westen waarschijnlijk het meest bekend als de dikkerd in enkele films met Jackie Chan of als de gezette tegenstander van Bruce Lee in de openingsscène van Enter the Dragon (1973). Als stuntman, choreograaf, acteur (nu ja, laten we zeggen als performer) en regisseur doet hij echter niet of nauwelijks voor hen onder en heeft hij een indrukwekkende staat van dienst opgebouwd sinds hij begin jaren zeventig de gevechten in de films van King Hu regisseerde. In 1977 regisseerde Sammo voor het eerst zelf een hele film, The Iron-Fisted Monk, waarna hij in de jaren tachtig in Hong Kong en omstreken samen met Jackie Chan en Yuen Biao een grote ster werd.

De Three Dragons of Three Brothers, zo werden ze genoemd. De drie werden op zeer jonge leeftijd goede vrienden, als kinderen in één van de Beijng Opera Scholen. Hier en daar helpen ze elkaar al aan werk totdat ze met zijn drieën van 1983 tot 1988 in zes films samen speelden, allemaal geregisseerd door Hung. De tweede maakte van Jackie Chan de grootste ster van de drie: Project A, waar Erwan vorig jaar in onze Hong Kong maand nog een artikel over schreef. Wat deels komt doordat Sammo in tegenstelling tot Bruce Lee of Jackie Chan zichzelf niet de ster van zijn films maakte. Zeker in de films met zijn twee jeugdvrienden schoof hij hen vaak naar voren.

Sammo Hung is, ondanks zijn betrokkenheid bij de Hong Kong New Wave van de jaren tachtig, als regisseur geen echte auteur te noemen. Een hang naar komedie en actie, en zijn personage (met doorgaans een vreselijk kapsel) zijn de enige constanten in zijn carrière als filmmaker. Maar is dat niet genoeg? Na een ongeluk op zijn zestiende moest hij een tijd in bed revalideren, en in die tijd kwam hij ontzettend aan. Hij bleek na afloop echter niets aan gratie en beweeglijkheid kwijt te zijn, en maakte van zijn overgewicht zijn handelsmerk. Qua acrobatiek doet hij nauwelijks onder voor zijn veel bekendere vriend.

Naast een fantastische stuntman en performer (die natuurlijk zijn eigen stunts doet) in al deze actiefilms is Sammo ook een van de beste choreografen in Hong Kong. Eerst voor King Hu, later in zijn eigen films uiteraard en tegenwoordig ook voor producties als Detective Dee, Ip Man en S.P.L.. De actiechoreografie in die King Hu films hadden net als vele Shaw Brothers titels van o.a. Lau Kar-leung uit de jaren zeventig echt wat weg van dans, terwijl de gevechten van Sammo, Jackie Chan en soortgenoten wat vrijer zijn. Er is meer interactie met de omgeving en daardoor soms meer verrassing. Desalniettemin werden ze allemaal gefilmd zoals Fred Astaire op zijn hoogtepunt, van top tot teen om alle bewegingen in beeld te brengen. Alleen dan met flink wat dramatische zooms tussendoor.

Waar te beginnen, en waar dan verder?

Pedicab Driver
Pedicab Driver (1989) is misschien wel het beste beginpunt als je een film van en met Sammo wilt zien. Het is een goede showcase voor zijn souplesse en lenigheid. Spectaculair hoogtepunt is een gevecht met Lau Kar-Leung, waarin de hierboven genoemde stilistische verschillen mooi naar voren komen. Tonaal schiet de film alle kanten op, van slapstick tot melodramatische sterfscènes en van lichte farce tot duistere mensenhandel, maar het werkt. Er zijn lightsaber duels, en overtuigende romantische subplots. Kortom, Pedicab Driver heeft alles. Sammo Hung in topvorm, en dat zonder de hulp van zijn twee vrienden.

Als je wel iets met de Drie Draken wilt zien, dan is Wheels On Meals (1984) een ontzettend leuk beginpunt. Het hier in het westen iets bekendere Project A of Dragons Forever (1988) zijn ook niet mis, maar Wheels On Meals is net ietsje grappiger en het magere plot zit net iets beter in elkaar. Maar de hoofdattractie zijn natuurlijk de gevechten met de drie hoofdrolspelers, waaronder een tweestrijd tussen Jackie Chan en de toenmalige kickbokskampioen Benny Urquidez – en een spectaculaire achtervolging met taxi’s en een busje. Op locatie in Barcelona gefilmd, wat onder andere een confrontatie op de Sagrada Familia van Gaudi oplevert. Echt een ensemble film, met minder focus op de krankzinnige waaghalzerij van Jackie Chan.

The Prodigal Son (1981) is een uitstekende film van Sammo Hung waarin hijzelf slechts een kleine bijrol in de tweede helft van de film heeft. Yuen Biao speelt de titelrol, een rijke martial arts expert die erachter komt dat hij eigenlijk helemaal niets weet. Hij dwingt een acteur hem Wing Chun te leren, wat onder andere leidt tot een musical nummer en een geweldig gechoreografeerd (door Sammo) gevecht met een brandende vlag tegen een groep ninja’s. Eastern Condors (1987) is aan de andere kant misschien niet het beste beginpunt. In ieder geval niet voor mij, toen ik de film een aantal jaar geleden zag als eerste kennismaking met Hung, deed deze Hong Kongse Dirty Dozen (1967) vrij weinig voor me.


Onderwerpen: , , , , , ,


2 Reacties

  1. beavis

    Sammo Hung is echt geweldig! zowel zijn persoonlijkheid op het scherm als inderdaad die opvallende choreografie. Toch heb ik nog veel niet gezien, met name van de oudere Jackie Chan klassiekers. En Pedicab Driver klinkt prettig gestoord in de beste HK traditie. Ik denk dat ik tzt wel wat aanraders uit dit artikel op ga zetten.

  2. Kaj van Zoelen

    Ja, Pedicab Driver zal jou vast bevallen. Was voor mij bijna een openbaring te noemen een paar jaar terug op het IFFR.


Reageer op dit artikel