The Raid 2 (2014)

3 juli 2014 · · Actie! + Kritiek + Première

How to Train Your Dragon 2 is niet het enige lang naar uitgekeken vervolg wat deze week in de bioscopen verschijnt. Nadat The Raid (2011) wereldwijde filmfestivals bestormde en veel succes had, is het nu eindelijk tijd voor de sequel. The Raid 2 is in alle opzichten een epische uitbreiding op The Raid en eentje die een breder publiek moet zien aan te trekken. Weet regisseur Gareth Evans het hoge niveau vast te houden of valt de film in de grote doos van tegenvallende sequels?

The Raid was een ongelooflijk intense martial arts film met een doodeenvoudig uitgangspunt. Indonesische politie moet een door bendes bewoond flatgebouw bestormen en op iedere verdieping zijn er diverse obstakels die overwonnen moeten worden. Het was een opeenvolging van brute gevechten waarbij acteur Iko Uwais kon laten zien hoe goed hij wel niet vechten kon en na ruim anderhalf uur was je als kijker helemaal overdonderd door choreografische pracht en intensiteit. The Raid 2 doet wat dat betreft niets onder voor zijn illustere voorganger en het is nu wel duidelijk dat Gareth Evans ferm aan de top staat van martial arts cinema. Maar Evans wilde ditmaal meer doen dan enkel gevechten fabuleus in beeld brengen, er zou nu ook heel veel meer aandacht moeten worden besteed aan het verhaal en zo geschiedde. Het kan wellicht wat afschrikken als je een dergelijke film ziet en opmerkt dat het 150 minuten duurt, maar laat je hierdoor niet in de luren leggen. The Raid 2 weet iedere minuut optimaal te gebruiken en veel meer dan een flitsende martial arts film is The Raid 2 ook een gangsterfilm in de visuele stijl van Scarface (1983). Rama (Iko Uwais) doet zich in de film voor als een criminele vechtersbaas en infiltreert een bende in Djakarta om niet alleen criminele syndicaten op te rollen maar ook tevens politie-corruptie bloot te stellen.

Het is even wennen aan het door Gareth Evans ingeslagen pad aangezien The Raid nauwelijks een plot kende en vanaf de eerste minuut is wel duidelijk dat de regisseur en tevens scenarist veel meer wil bereiken. De plot is zeker niet de eenvoudigste waar achter iedere boom een nieuwe vijand staat en niemand lijkt wie hij of zij echt is. Het is soms wat verwarrend en misschien maakt Evans het zichzelf iets te moeilijk, maar zodra er een groot plot-gevaar loert haalt de regisseur alles uit de kast met fenomenale gevechtsscènes waarbij de ene nog mooier en bruter is dan de ander. Let bijvoorbeeld op een ijzersterke long take in een modderpoel, een bijna onmogelijk gefilmd gevecht in een voortrazende auto en enkele eindeloos lang ogende supergevechten tussen Rama en het gespuis. Iko Uwais is een ware meester in de vechtkunst en haalt alles uit de kast in The Raid 2. Er zit tegen het eind van de film een een-op-een gevecht in een keuken die weleens de geschiedenis in zou kunnen gaan als een van de allerbeste actiescènes ooit en de montage van Evans is hier subliem. Je hebt dan al ruim twee uur van de film erop zitten, maar het geduld is het meer dan waard.

The Raid 2 is ontegenzeggelijk een lange film al doet het nauwelijks onder voor zo’n beetje iedere grote blockbuster die ruim de twee uur passeert. En laat The Raid 2 vooral niet saai zijn. Sterker nog, met de intensiteit van de actie en de complexiteit van de plot behoort dit in de verte niet eens tot een mogelijkheid. The Raid 2 kan je bijna megalomaan noemen met de boordevolle actie en visuele pracht en voor liefhebbers van zowel martial arts actie als de gangsterfilm is de film een geschenk uit de hemel. En laten we vooral hopen dat Evans in ieder geval voor zijn Raid-films in Indonesië blijft en niet verzeild raakt in de slappere wereld die Hollywood heet aangezien sommige gewelddadige momenten in Los Angeles waarschijnlijk de montageruimte niet zouden hebben overleefd. The Raid 2 is als volbloed actiefilm van behoorlijke wereldklasse en het blijkt eens te meer dat zuid-oost Aziatische cinema nog altijd koning, keizer en admiraal is als het gaat om martial arts.
★★★★½


Onderwerpen: , , ,


2 Reacties

  1. Dirk

    Ga hem dan toch maar een tweede keer zien. Vond The raid: Redemption vermakelijk en ruig, maar vond dit tweede deel overslaan naar ultrageweld en daardoor tegenvallen. Misschien dat een tweede blik mij milder maakt.

  2. Kaj van Zoelen

    Je noemt die scène in de keuken, maar ik denk dat de auto-achtervolging/martial arts gevecht eigenlijk nog sterker vind, vooral ook dankzij het fantastische camerawerk.


Reageer op dit artikel