De twee kanten van het mysterie
The Leftovers (seizoen 2) en The Affair (seizoen 2)

6 oktober 2015 · · Kritiek + Televisie

The Leftovers

Afgelopen zondag was voor een aantal televisieseries het eindschot van het seizoen, terwijl tegelijkertijd een aantal andere shows juist (opnieuw) begonnen. Het herfstseizoen is ook in televisieland echt begonnen en er valt de komende maanden genoeg te genieten. Later deze maand zullen we onder meer te spreken komen over het net gestarte nieuwe seizoen van Homeland (2011-) en binnenkort laat ik mijn licht schijnen over The Walking Dead (2010-) dat aankomende zondag weer begint. In dit artikel bespreek ik de eerste aflevering van shows die het beiden voor een belangrijk deel van een mysterie moeten hebben: The Leftovers (2014-) en The Affair (2014-). Dit artikel kent spoilers, dus bekijk liever de afleveringen eerst voor het onderstaande te lezen.

Ondanks dat beide shows qua toon, opzet, verhaalstructuur en stijl nogal van elkaar verschillen staat in zowel The Leftovers als The Affair een (nog) niet uitgelegd mysterie centraal. Beide shows kenden afgelopen zondag de start van het tweede seizoen met in beide gevallen hoge verwachtingen bij de kijkers. En het moet gezegd worden dat zowel The Leftovers als The Affair in ieder geval een fris gevoel probeert te creëren in het specifieke universum van het verhaal. Neem na een geheel nieuwe titelsequentie de opening van The Leftovers. Geen directe update van hoe het met de protagonisten van het eerste seizoen gaat, maar een minutenlange overture zonder dialoog die, alsof het nog niet extreem genoeg is, zich lijkt af te spelen ten tijde van de oermens. Het is een gedurfde zet, zeker ook gezien de naadloze overgang naar de hedendaagse tijd.

Maar de aanpak valt in dit geval te verklaren en geeft zelfs een extra dimensie aan de plot van The Leftovers. In de oertijd weet de mens zich geen raad met ogenschijnlijk natuurgeweld en nieuw leven, in de huidige wereld van de serie kunnen de personages maar moeilijk overweg met de onverklaarbare verdwijning van geliefden en hoe om te gaan met een totaal nieuwe en onherkenbare situatie. Maar daarmee zijn de makers van The Leftovers nog niet klaar. Een groot deel van de eerste aflevering besteden we aan het kennismaken met een nieuwe locatie waar curieus genoeg niemand verdwenen is en volstrekt nieuwe personages, in het bijzonder het gezin van John Murphy; een wat mysterieuze en gewelddadige man die een vracht geheimen met zich mee lijkt te tillen.

Het verhaal van The Leftovers heeft zich dus verplaatst naar een nieuw stadje en ongeveer pas halverwege de aflevering betreden enkele hoofdpersonen van seizoen één het toneel van wat de plaats van actie van het tweede seizoen schijnt te worden. Kevin, zijn dochter Jill en nieuwe liefde Nora worden de nieuwe buren van de Murphy’s, maar niet voordat we dan al ruim een half uur de vreemde trekjes van John en ook dochter Evie hebben ervaren. Daarmee is de toon gezet voor wat hoogstwaarschijnlijk intense momenten zal opleveren tussen Kevin en John, al was het maar omdat laatstgenoemde zonder blikken of blozen toegeeft iemand heeft geprobeerd te vermoorden.

Zoals we van het eerste seizoen al gewend waren (en wat wil je met een Damon Lindelof productie?), biedt ook het prille begin van het tweede seizoen van The Leftovers alweer genoeg puzzels en onverklaarbare gebeurtenissen. Maar de frisheid van de nieuwe locatie en introductie van minimaal vier interessante personages zorgt ervoor dat de serie een zeer solide en wederom prachtig gefilmde aflevering heeft voortgebracht met meer dan genoeg aanknopingspunten voor nog negen fijne afleveringen en in ieder geval al één aandacht opwekkende cliffhanger.

The Affair

Een andere en bij nader inzien ietwat teleurstellende herstart bleek The Affair. Voor veel kijkers was de climax van het eerste seizoen al matig geschreven en te abrupt, de opening van het tweede bedrijf geeft wat dat betreft niet meteen weer reden tot juichen. De verhaalstructuur is hetzelfde gebleven en dat is iets om wel blij van te worden, want dat was nu net een van de sterkste punten van The Affair. Het idee om twee dezelfde geschiedenissen vanuit twee perspectieven te tonen met totaal verschillende uitwerkingen was een schot in de roos en ook de afgelopen aflevering koos voor deze aanpak. Helaas wist het eerste uur nog niet zo te overtuigen en lijkt het erop dat de serie zijn tijd gaat nemen het toch al tamelijk summiere verhaal uit de doeken te doen. Overigens is summier in dit geval geen negatief punt, eerder het omgekeerde. Net als bijvoorbeeld Rectify (2013-) is ook The Affair geen achtbaan aan plotelementen, maar een gedetailleerde studie van relaties met eromheen een sluimerend sterfgeval en mogelijke moord.

Want over de toedracht en uitvoering van de misdaad weten we nog eigenlijk niets. Wel is duidelijk dat Noah het flink verpest heeft bij zijn familie, iets wat de schrijvers duidelijk meteen naar voren willen brengen aangezien dit echt Noahs aflevering is. Juist die briljante wisselwerking in zowel menselijk contact tussen Noah en Alison als ook verhaaltechnisch perspectief ontbreekt hier. Sterker nog, Alison zien we nauwelijks, al mag je er gevoeglijk van uitgaan dat de tweede aflevering hier verandering in zal brengen. Helaas wordt in plaats daarvan ook maar weinig extra informatie gegeven over het mysterie van de misdaad waardoor de seizoensopening uiteindelijk niet heel veel meer biedt dan de relatieproblemen van Noah. Let wel, dat is prima gedaan (met de nodige humor zelfs) en uitmuntend geacteerd maar van The Affair verwacht je toch net wat meer. Gelukkig is televisie bij uitstek een medium waar je tijd kan nemen, dus doemscenario’s hoeven nog echt niet tevoorschijn te worden gehaald als het gaat om de toekomst van The Affair.

Al met al is het natuurlijk na één aflevering elk erg moeilijk te zeggen welke serie dit jaar meer potentie heeft. Gezien de veranderingen bij The Leftovers gloort voor die serie erg veel hoop en op basis van de constante hoge kwaliteit van het eerste seizoen van The Affair mag je ook daar wel invullen dat het hoge niveau gauw weer bereikt zal worden. Het is hoe dan ook erg fijn dat dergelijk hoogstaand drama weer terug is en met deze twee series lijkt het dat het de komende maanden met meer serieuze televisie over de menselijke toestand wel snor zit.


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel