De zombies van The Walking Dead zijn terug
Een hoopvolle start van het zesde seizoen

16 oktober 2015 · · Kritiek + Televisie

The Walking Dead

Vorige week was de seizoensstart van The Leftovers (2014) behoorlijk verassend te noemen met niet alleen een volstrekt nieuw muzikaal thema, maar ook een openingssequentie en daarop volgende 30 minuten die nieuwe personages introduceerde totdat we weer herenigd werden met de protagonisten van het eerste seizoen. The Walking Dead (2010) is misschien niet zo origineel en verassend als The Leftovers, maar de pre-titelsequentie laat er geen misverstand over bestaan: The Walking Dead wil de kijker direct bij de strot grijpen en de meer dan een uur durende eerste aflevering van het zesde seizoen slaagt hierin heel aardig.

De eerste shots lijken nog relatief standaard met een herhaling van de heftige climax van het vijfde seizoen waar Rick een man executeerde onder de ogen van oude vriend Morgan. In zwart-wit, dat wel. Maar dan slaat alles om als we ineens onze helden midden in gigantische chaos zien staan, met honderden zombies die dichter en dichterbij komen. Wat is er gebeurd? Haalt The Walking Dead een truc uit die Hannibal (2013) vorig jaar ook uithaalde, door te beginnen met een scène die pas in de laatste aflevering echt zal plaatshebben? Niet helemaal, wat we zien is het heden en in tegenstelling tot eerdere seizoenen waarin het vrij lang duurde totdat er echt iets gebeurde, valt The Walking Dead nu meteen met de deur in huis en het lijkt in de nabije toekomst nog niet tot stilstand te komen.

De openingsaflevering weet op een tamelijk slimme manier alles toch aan elkaar te lijmen door de scènes in het heden in kleur te filmen en de flashbacks (de aanzet tot de verassende ellende) in zwart-wit. Het maakt dat de lange aflevering in ieder geval in lekker tempo voorbijschiet, want echt ruimte voor de welbekende trage en ietwat suffe subplots die we uit het verleden van The Walking Dead kennen is er niet. We zien in zwart-wit hoe het zover heeft kunnen komen, waar toch ineens al die zombies vandaan komen en wie nu die nieuwe personages zijn. Rick en Morgan ontdekken ontdekken een ravijn waar talloze zombies door een barricade van vrachtwagens proberen te komen. Iets wat Rick niet lekker uitkomt, omdat hij toch al de nodige problemen met de nieuwe groep moet oplossen. Er is de opstandige Carter die maar niet wil horen dat de zombies eraan komen en hoe dit het best (tijdelijk) is op te lossen. De uitweg van de serie hierin is een wat goedkope oplossing – lafaard Carter gaat er wat lullig aan -, maar het lijkt met Michonnes gedachen hierover nog wel een staartje te krijgen.

The Walking Dead

Veel sterker is de uitgebeelde bromance tussen Rick en Morgan en het is erg fijn dat Morgan nu dan eindelijk echt een grote rol lijkt te gaan krijgen en niet enkel dient als afwezig cultpersonage. De onderlinge en wat stroeve conversaties tussen de twee helden bieden genoeg frisheid in de verdere flashbacks die bovenal aanleiding geven aan de actie in bloederige kleuren. Die actie is trouwens weer een fijne terugkeer naar het gevaar van de zombies. We waren ze in de afgelopen seizoenen al bijna vergeten, het gevaar leek vooral van de levenden te komen en de constante nieuwe strijden van de originele groep met anderen. Er is trouwens wel een nieuwe vijandige groep genaamd The Wolves, maar die is vooralsnog dit nieuwe seizoen buiten beeld gebleven. Al lijkt het zo te zijn dat deze groep weleens alle huidige zombie-ellende georkestreerd heeft met het intense alarm aan het eind van de episode die in ieder geval ruimte geeft tot nog meer directe actie de komende aflevering(en).

De intense en behoorlijk actierijke opening is niet alleen voor The Walking Dead-volgers een goed teken, het is tegelijkertijd ook een beetje een klap in het gezicht van het veel tragere Fear the Walking Dead dat net door het eerste seizoen was gesjokt. Die serie voelt met de opening van het zesde seizoen van The Walking Dead nu nog meer aan als bijgerecht. Qua zombies op televisie moet je nog altijd echt bij de grotere broer zijn, zo lijkt de opening te willen zeggen. En het is ook zeker niet allemaal perfect, qua drama is The Walking Dead nog altijd een beetje oppervlakkig en de herhalende shots van Daryl op zijn motor met slenterende zombies achter hem gaan op een gegeven moment toch ietwat vervelen. Maar de balans slaat al met al zeker de positieve kant uit, zei het met de wetenschap in het achterhoofd dat ook dit seizoen The Walking Dead vast weer een aantal keer ouderwets uit de bocht zal schieten qua subplots en herhaling. Een sterk begin met genoeg nieuwe interessante personages en de echte terugkeer van Morgan is er in ieder geval.


Onderwerpen: , ,


Reageer op dit artikel