Het filmjaar 2014 volgens Hendrik
Het beste van de rest

3 januari 2015 · · 2014 + Beschouwing + Lijst

Blind (2014)

Uit onze gezamenlijke filmlijst in de Indientjes was al op te maken dat 2014 een geweldig filmjaar geweest is met een top drie die volledig uit het afgelopen jaar komt. Jaarlijks maak ik er graag een gewoonte van om een toplijstje op te stellen, maar nu voelt het na de Indientjes misschien wat overbodig om nog eens 200 woorden te wijden aan Boyhood, Her, Under the Skin of Winter Sleep, die allen in mijn top tien van dit jaar staan. Liever beschouw ik een aantal films die wat minder vaak in toplijstjes opduiken maar zeker het vermelden waard zijn, het beste van de rest, zeg maar. Dus bij deze een aantal uitstekende films uit het afgelopen jaar, in alfabetische volgorde.

Blind (Eskil Vogt)

Intelligente cinema uit Scandinavië. Uit Noorwegen deze keer. Ingrid heeft recentelijk haar gezichtsvermogen verloren en we zien hoe ze, samen met haar man, aan deze nieuwe situatie moet wennen. Ze durft haar huis niet te verlaten en is overgelaten aan haar fantasieën en herinneringen terwijl haar man zijn toevlucht lijkt te vinden bij een andere vrouw. Een uitermate slimme film over de menselijke psyche en relaties. Daarnaast goed om te zien dat er niet alleen maar uitermate deprimerende films uit dit deel van Europa hoeven te komen.

The Congress (2013)

The Congress (Ari Folman)

Behoort na Boyhood, Winter Sleep en Her tot de besten van het jaar. Folman verblufde mij eerder al met het inventieve en aangrijpende Waltz with Bashir (2008). Eigenlijk herhaalt hij het trucje al begint deze film niet als animatie en de overgang hier naartoe werkt geweldig. Het zal helpen dat het bronmateriaal afkomstig is van Stanislaw Lem (Solaris!). Het je als acteur laten digitaliseren om veroudering e.d. tegen te gaan is een vondst die de animatie extreem functioneel maakt en de film maakt slim gebruik van de mogelijkheden hierin en het verwachte contrast met de echte wereld. Een film waar ik veel te weinig van hoor of terugzie in de diverse jaarlijstjes.

Enemy (2014)

Enemy (Denis Villeneuve)

Twee keer Jake Gyllenhaal, een ‘echte’ gespeelde dubbelrol. Adam ziet zijn dubbelganger terug in een film en besluit de acteur op te speuren. Vanaf het moment dat de twee identieke mannen elkaar ontmoeten lijken hun levens elkaar meer en meer te doorkruisen. Door de dubbelrol wordt de kijker constant in het ongewisse gelaten over wat er nou daadwerkelijk aan de hand is. Dit sorteert het effect van een thriller, vooral dankzij de grimmige sfeer en een meesterlijk einde.

The Immigrant (2013)

The Immigrant (James Gray)

Joaquin Phoenix is de nummer één acteur van dit moment en treft in deze prachtige film Marion Cotillard als bootvluchtelinge. Als halfbakken pooier ziet hij brood in haar maar al snel ontwikkelt hij een zwak voor de beeldschone vrouw net als zijn goochelde neef (Jeremy Renner). Dramatische ontwikkelingen stapelen zich op in een oogstrelend mooie film die wat mij betreft veel meer aandacht verdient. James Gray blies mij al omver met het aangrijpende Two Lovers (2008) en weet dit jaar weer erg hoge ogen te gooien.

John Wick (2014)

John Wick (Chad Stahelski & David Leitch)

In de zomer van het afgelopen jaar was het de maand van de actiefilm bij Salon Indien. De hierin door mij veelal bewierookte klassieke actiefilm uit de jaren 80 en 90 beleeft met John Wick een wedergeboorte. Een energieke stijlexercitie met een simpel plot en godzijdank neemt deze film zichzelf alles behalve serieus. Beste scènes? Een receptionist, in een hotel voor huurmoordenaars, die onder het vele vuurgeweld zijn rust bewaard en een meesterlijke shoot out in een club waar de lijkenteller op hol slaat. Eén brok vermaak dit en zoals het zich nu aandient de start van een hopelijk heerlijke franchise.

Maps to the Stars

Maps to the Stars (David Cronenberg)

Interessante films maakt Cronenberg eigenlijk altijd wel. Net als Cosmopolis (2012) moet deze wel even beklijven en zal herkijk geen luxe zijn. Los daarvan, absurd, zelfbewust, grappig en daarom bere-interessant. Flirt met het type film wat Richard Kelly of David Lynch zou kunnen maken. Hollywood is op zich al absurd genoeg, maar deze film doet daar nog even een schepje bovenop met verwaande kindartiesten tot doodgewone psychopaten. Julianne Moore speelt, zoals wel vaker, de sterren van de hemel.

Nebraska

Nebraska (Alexander Payne)

Echt heel erg grappig. De oude Bruce Dern is licht mistig in de war en krijgt een brief waarin staat dat hij een miljoen dollar gewonnen heeft. Hij besluit deze te gaan halen door een ommelandse reis door Midwest Amerika te maken waar hij allerlei familie en oude bekenden tegenkomt, samen met zijn bezorgde zoon. De oude man is erg eerlijk en koppig wat tot een aantal hilarische situaties leidt gecombineerd met een paar geweldige acteerprestaties van Dern zelf en zijn vrouw, gespeeld door June Squibb. Oprechte cinema.

Only Lovers Left Alive (2013)

Only Lovers Left Alive (Jim Jarmusch)

Jarmusch weet mij meestal wel te bekoren (met Broken Flowers (2005) bijvoorbeeld) en met deze originele film slaagt hij daar wederom in. Adam en Eva zijn vampiers die zo’n beetje de gehele wereldgeschiedenis hebben meegemaakt en in anonimiteit en rust proberen te blijven leven. Wanneer Eva haar zusje op de stoep staat lijkt hun relatief rustig leventje in het gedrang te komen. Een sfeervolle vampiersfilm zoals we die nog niet eerder hebben gezien en een interessante beschouwing op de moderne wereld.

Whiplash (2014)

Whiplash (Damien Chazelle)

Een ieder die een instrument bespeelt of een andere hobby beoefend waar je graag de beste in wilt worden vindt mogelijk dat hij of zij hier hard aan werkt. Kijk deze film en zie hoever een obsessie om de allerbeste te worden kan gaan. J.K. Simmons speelt de rol van zijn leven als docent op een conservatorium. Een ware tiran die zijn studenten tot het uiterste drijft en in de jonge Andrew een drumtalent ziet. Spannend, aangrijpend maar vooral origineel in hoe de film het genre ontstijgt door de kijker te blijven verrassen. Over-the-top is heel gewoon als je de allerbeste wilt worden. Kijken, ook als je geen drums speelt.


Onderwerpen: , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel