IDFA 2015 (slot): Soul survivors
Thru You Princess en Miss Sharon Jones!

30 november 2015 · · IDFA 2015 + Kritiek

Muziek werkt helend, wordt vaak gezegd. Maar het leven van muzikanten gaat niet over rozen. In dit laatste IDFA-artikel twee films over zangeressen die de harde (muzikanten)wereld weten te overleven, dankzij de muziek.

Thru You Princess (2015)

Samantha Montgomery heeft geen makkelijk leven. Na een jeugd vol ellende – seksueel misbruik, een moeizame band met haar moeder – werkt ze nu lange dagen in een bejaardentehuis, waar ze net genoeg verdient om een klein appartement te huren in een arme buurt van New Orleans. ‘s Avonds gaat ze naar talentenjachten waar ze optreed onder artiestennaam Princess Shaw voor anderhalve man en een paardenkop. Haar Youtube-video’s met eigen liedjes worden door maximaal tachtig man bekeken. Een van die mensen is de Isrealische DJ/Compomist Kutiman, die populaire youtube-mashups maakt en in Princess Shaw een groot talent ziet. De afloop laat zich raden.

Thru You Princess is namelijk uitermate voorspelbaar. Dat is in dit geval geen kritiekpunt, maar juist de kracht van de film. Het is wachten op het moment waarop Kutiman zijn door Princess Shaw geïnspireerde video’s het web opslingert, en elk zwaar moment in het leven van Princess Shaw krijgt een extra spanningslaag. Want je weet dat haar wereld op een gegeven moment onherroepelijk gaat veranderen, en je gunt het haar van harte.

Want ondanks alle ellende in het leven van Samantha is Thru You Princess een feelgood-film pur sang. De hele film werkt als een aanzwellend tromgeroffel naar een moment van geluk voor de protagoniste. En wanneer de climax zich aandient werkt Thru You Princess als een onvervalste publiekstrekker. Dat is mede te danken aan Princess Shaw zelf, die met haar rode haar, gigantische beugel, eigen catchphrases en enorme doorzettingsvermogen een markante en innemende vrouw is, die je werkelijk het succes gunt. Dat heel het publiek daar hetzelfde over denkt was ook te merken op het IDFA, waar de film hoog in de lijst van publieksfavorieten staat, en Princess Shaw de zaal charmeerde met openhartige Q&A’s.

★★★★☆

Miss Sharon Jones! (2015)

Sharon Jones timmerde als soulzangeres jaren flink aan de weg, en juist toen ze op het punt van een internationale doorbraak stond werd er bij haar alvleesklierkanker geconstateerd. Regisseur Barbara Kopple volgt Sharon Jones tijdens haar genezingsproces.

Net als Thru You Princess is Miss Sharon Jones! een adequaat gemaakte, niet uitzonderlijke documentaire die net dat beetje extra krijgt door het schitterende mens dat centraal staat. Sharon Jones is een podiumbeest, met een strot vanjewelste en een tomeloze energie. Maar als de kanker toeslaat blijft ze nog steeds veerkrachtig en een enorme doorzetter. Ze weert zich kranig tegen de ziekte en sleept alle mensen in haar kring goed door het proces heen in plaats van andersom.

De ongelooflijke wilskracht van Sharon Jones kent zijn hoogtepunt in één scène, die met kop en schouders uitsteekt boven vrijwel alles op IDFA dit jaar. In één take zien we Sharon Jones tijdens een kerkbezoek de hymne ‘His Eye is on the Sparrow‘ zingen. De vertolking gaat door merg en been, maar Sharon Jones is nog niet klaar, want als de kerkband na afloop helemaal los gaat op de instrumenten begint de zangeres als een bezetene te dansen en te zingen, tot ze er bijna bij neervalt. Een vrouw die, terwijl de kanker haar lichaam heeft geveld, toch zo hartverscheurend mooi kan zingen en zo energiek kan blijven dansen is werkelijk uniek. Dan hoef je als documentairemaker eigenlijk niet meer je best te doen.

★★★★☆


Onderwerpen: , , , , , , , ,


Reageer op dit artikel