Mubii Japan – 90 jaar Japanse cinema
Van september tot december in EYE

26 september 2015 · · Actualiteit + Retrospectief

Ran

Dit najaar in EYE: een retrospectief van de geschiedenis van de Japanse film, van 1926 tot nu. Inclusief klassiekers van Ozu en Kurosawa, maar ook met een aantal titels van de in Nederland minder bekende Mikio Naruse, wiens films het thema bepalen van het hoofdprogramma Mubii Japan: tragische liefdes in de Japanse films. Daarnaast draaien er onder andere flink wat films van Hirokazu Kore-Eda, in het kader van zijn nieuwste film Our Little Sister (2015). Verder is er ook een reeks colleges over de Japanse filmgeschiedenis te volgen, met uiteraard een filmvertoning per les.

Het thema tragische liefde levert niet alleen vier mooie melodrama’s van Naruse in het programma op, maar ook onbekendere films van grootmeesters Kenji Mizoguchi, Yasujiro Ozu en Akira Kurosawa, wiens werk meestal niet uit romantisch perspectief wordt bekeken. Ozu’s A Story of Floating Weeds (1934) wordt vertoond met een echte Benshi, een Japanse verteller die vroeger naast het doek in de bios de stille film voor het publiek interpreteerde. Sommigen waren zo goed dat men op hun optredens afkwamen, niet eens voor de film. Net zoals hij hier misschien nog wel meer de reden is om naar deze eenmalige vertoning te gaan, aanstaande zondag, dan de film zelf. Hij is niet de enige die optreedt bij films, pianiste Tomoko Kawamukai voorziet ook enkele films van begeleiding.

Naast werk van de bovenstaande ‘grote vier’ van zowel voor als na de Tweede Wereldoorlog, wordt onder andere de waanzinnige stille klassieker A Page of Madness (1926) vertoond, maar ook een aantal goede films uit de Japanse New Wave van de jaren zestig, van Yoshihige Yoshida, Shohei Imamura, Toshio Matsumoto, Seijun Suzuki en Nagisa Oshima. Van zijn Naked Youth (1960) draait een gloednieuwe restauratie, net als van Kurosawa’s Ran (1985). Verder draait er de komende maanden ook nog modern werk van onder meer Takeshi Kitano en Naomi Kawase. Cinema Egzotik sluit ook aan op het Japan programma en vertoont een yakuza-double bill, met The Yakuza (1974) en Hana-bi (1997). Ook is er nog een programma rond de experimentele filmmaker Takashi Ito.

Floating Clouds

Gisteravond was de feestelijke opening van het programma, met twee films van Mikio Naruse, als opwarmertje voor het Naruse retrospectief dat vanaf volgend jaar door Europa zal reizen en in januari 2017 EYE zal aandoen. Het nu al aanstaande Mubii Japan programma werd ingeleid door programmeur Leo van Hee. Curator Dick Stegewerns leidde de klassieker Floating Clouds (1955) in, terwijl een paar uur eerder Catherine Russell, auteur van The Cinema of Naruse Mikio: Women and Japanese Modernity, een inleiding verzorgde voor Older Brother, Younger Sister (1953). Na afloop van Floating Clouds werd er sushi geserveerd. Het is eigenlijk jammer dat er verder nauwelijks films van Naruse zullen vertoond worden in EYE dit najaar (kennelijk zijn de rechten daarvoor zeer moeilijk om te verkrijgen), want deze twee films smaakten naar meer, net als de sushi die er op volgde.

Beiden zijn melodrama’s van de hoogste plank waarin het veranderende Japan een belangrijke rol speelt, op de voorgrond of op de achtergrond, maar vooral de vrouwen die daarmee te maken hebben de hoofdrol hebben. In Floating Clouds is dat een jonge vrouw die in Tokyo in de jaren na de Tweede Wereldoorlog de liefde voor een getrouwde man niet van zich af kan schudden, ondanks dat beiden nog andere relaties hebben en hij haar slecht behandelt. In het minder bekende maar eigenlijk nog betere Older Brother, Younger Sister zijn het twee zussen en hun moeder op het platteland. De zussen reizen op en neer naar de grote stad en leren daar andere normen en waarden, waardoor ze niet meer passen in het ouderwetse dorpje van hun ouders en oudere broer, met groot conflict en drama als gevolg. Vooral deze film doet aan het werk van Douglas Sirk vanaf hetzelfde jaar denken, hoewel het onwaarschijnlijk is dat Sirk het werk van Naruse zag voordat hij dit soort melodrama’s ging maken.

Het volledige programma is hier te zien.


Onderwerpen: , , , , ,


Reageer op dit artikel