Scientology in de ruimte?
Wat heeft Battlefield Earth (2000) met de scientology-beweging te maken?

17 december 2015 · · Analyse + Salon Galaxy

Battlefield Earth

Hemeltergend slecht is Battlefield Earth, de film naar het boek van Scientology-leider Ron L. Hubbard. Sterker nog, de film is uitgeroepen tot slechtste film van het vorige decennium. Een terechte constatering. Deze belachelijke en lelijke sciencefictionfilm doet werkelijk niks goed. Interessant is de film allerminst. Wel interessant is de achtergrond van deze film. Want wat heeft een lelijke SF-film in Ron L. Hubbards naam te maken met zijn beruchte en veel bekritiseerde beweging?

Scientology is begonnen zo net na 1950, toen Hubbard zijn zelfhulpboek Dianetics, the modern science of mental health had geschreven en deze een grote groep aanhangers kreeg. Daarvoor al stond Hubbard bekend als schrijver van o.a. sciencefictionboeken. Battlefield Earth schreef hij in 1982, drie jaar voor zijn dood. Vlak na het schrijven had hij bedacht hier een film van te willen maken, en schreef drie verschillende scenario’s. Tevens had hij zichzelf als regisseur in gedachte. In verband met een tekort aan budget kwam dit niet van de grond. Zelfs niet toen John Travolta, al vanaf 1975 aanhanger van de Scientology-beweging, zich hier hard voor maakte. Pas jaren later, mede dankzij financiering van Travolta, kwam het project van de grond. Geruchten dat de kerk van Travolta had meebetaald zijn altijd ontkend.

Inhoudelijk zijn er aantal duidelijke verwijzingen naar de Scientology-principes in de film te vinden. Hubbard was een fel tegenstander van psychiaters of iedereen die ook maar poogde om de menselijke psyche te bewerken. Volgens zijn leer wordt de menselijke geest juist gezien als veroorzaker van problemen. Psychiatrie stond volgens Hubbard haaks op zijn methodiek: het auditeren, waarbij de invloed van de psyche wordt ‘uitgebannen’. Hubbards aanklacht komt in Battlefield Earth naar voren in de aliens die in het jaar 3000 de aarde veroverd hebben. Hij gaf ze de naam ‘Psychlos’. Het overnemen van controle en hier dus planeet Aarde is iets wat Hubbard vreesde van de psychiatrie. De Psychlos hebben slaven gemaakt van mensen en zijn bewust – zo mag je tenminste hopen – bijzonder lomp en lelijk uitgewerkt. De Psychlos zelf worden weer beheerst door een volk dat door controle van de psyche haar wil oplegt aan onderdanen.

Het overdragen van informatie via de hersenen is binnen het plot cruciaal aangezien Barry Pepper, één van de heldhaftige ‘mensbeesten’, blootgesteld wordt aan informatie die de mensheid kan redden. Dit alles omdat er op hem geëxperimenteerd wordt door de opper-Psychlo John Travolta, die van hem een vaardige slaaf wil maken om goud te delven. De kracht van de geest en de manipulatieve gedachte van de Psychlo wordt nogmaals onderstreept. Uiteraard gaat de kracht van de mens dit uiteindelijk overwinnen. De rol van de onsterfelijke geest van de mens, waar Scientology in gelooft, komt hier duidelijk naar voren.

Ironisch genoeg werd deze film stevig bekritiseerd op wervende elementen voor Hubbards beweging. De film zou de geest van jonge kijkers beïnvloeden en manipuleren. Boze tongen beweerden zelfs dat de film het onderbewuste van jonge kijkers zou bewerken. Daarnaast hield Travolta signeersessies van het boek ter promotie van de film. Een ieder die het boek kocht kreeg hier informatie over Scientology bij cadeau.

There’s no such thing as bad publicity’ zou je bijna zeggen. Helaas voor de makers en acteurs, die achteraf veelal spijt betuigden, bleek Battlefield Earth een compleet misbaksel. De slechtheid van de film zou alle wel of niet aanwezige boodschappen in het plot teniet doen. De achtergrond en de controverse die de film teweeg bracht waren eigenlijk het enige noemenswaardige.


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel