Southland Tales (1): De christelijke apocalyps.
Apocalyps Nu (3)

Southland Tales (2006) bleek kort na het uitbrengen van de film een gigantische flop. De meeste critici waren hard in hun oordeel, waaronder Roger Ebert: “[Director Richard Kelly] apparently has no sympathy at all for an audience unable to understand his plot, and every scene plays like something that was dreamed up with little concern for what went before or would follow after”. Het is een constatering die vaker rondom de film gedaan wordt, en Southland Tales is inderdaad redelijk onnavolgbaar als je niet het juiste referentiekader bezit: enige kennis op het gebied van het postmodernisme en religie is nodig om alle elementen een heldere plaats te kunnen geven.

Er zijn namelijk twee belangrijke inspiratiebronnen in Southland Tales: De Openbaring van Johannes en het postmodernisme. Het motto van de film, een verbasterde frase van T.S. Eliot. uit The Hollow Men, valt vanuit beide oogpunten te interpreteren: ‘This is the way the world ends, not with a whimper but with a bang….’ Het originele citaat is anders: ‘This is the way the world ends, not with a bang but with a whimper…’ De versie in Southland Tales lijkt aan te sluiten bij De Openbaring van Johannes: de wereld die ten einde komt met een gigantische knal. De originele uitspraak van Eliot lijkt overeen te komen met de visie van de postmoderne filosoof Jean Baudrillard. Baudrillard gaat er van uit dat de Apocalyps al achter ons ligt en dat de wereld zoals die vroeger bestond volledig is verdwenen. De visie van Baudrillard valt te linken aan de sisser (whimper) uit het citaat.

Kan iemand mij de plot uitleggen?!

De plot van Southland Tales behelst een verkapte hervertelling van De Openbaring van Johannes, waarin Richard Kelly zijn vinger duidelijk op de pols van de zeitgeist heeft. Richard Kelly voorspelde tijdens het schrijven van het script in 2004 onder andere: het escaleren van de oorlogen in het midden-oosten, de populariteit van nieuwe vormen van energie, de vergroting van de populariteit van reality-TV, een senaat in de handen van een meerderheid Republikeinen en een overheidsorgaan de mobiele telefoons en e-mails afluistert.

In Southland Tales staat vooral de militaire kwesties van Amerika centraal: Pilot Abeline (Justin Timberlake) is een militair die ooit verwond werd door zijn beste vriend Roland Taverner (Sean William Scott). Pilot Abeline fungeert als verteller en toeschouwer van de gebeurtenissen. Hij beziet de gebeurtenissen en vertelt over de periode waarin de wereld eindigde en hij getuige was van de terugkeer van Boxer Santaros (Dwayne ‘the Rock’ Johnson). De acteur Boxer Santaros, getrouwd met de dochter van een belangrijke Republikeinse senator die zich verkiesbaar heeft gesteld (Robert Frost) verdween op onverklaarbare wijze. Het blijkt dat Boxer vanwege zijn politieke connecties werd uitverkoren door energiemagnaat Baron von Westphalen om mee te doen aan een wetenschappelijk experiment. Baron von Westphalen (Wallace Shawn) heeft een nieuwe energievorm gecreëerd, Fluid Karma, waarmee voertuigen van afstand bestuurd kunnen worden door de kracht van de zee. Fluid Karma heeft echter als bijeffect dat er scheuren ontstaan in de realiteit naar een alternatief universum. Boxer en zijn chauffeur, Roland Taverner, worden als experiment door zo’n scheur heen gestuurd. Hiermee worden de eerste stappen voor het einde van de wereld in gang gezet.

Boxer wordt vervolgens ingepalmd door de pornoactrice Krysta Now (Sarah Michelle Gellar) die een relatie met hem begint. Samen schrijven ze een script dat het einde van de wereld voorspelt, ook in het script veroorzaakt door een scheur in tijd en ruimte. Boxer krijgt in dit script de rol van Jericho Kane, een alter ego dat opduikt wanneer Boxer de realiteit niet kan behappen. Krysta chanteert ondertussen Robert Frost en zijn vrouw Nana Mea Frost (Miranda Richardson) met videobanden van haar relatie met Boxer. Ze krijgt hierbij hulp van de neo-marxisten, geleid door Cyndi Pinziki (Nora Dunn), die Roland ontvoerd hebben en alter ego Ronald gebruiken als zondebok in een politiek complot. De neo-marxisten werken samen met Baron von Westphalen die, voor financieel gewin, de aankomende verkiezingen wil blokkeren. Op 4 juli 2008 verzamelen voor- en tegenstanders van de verkiezingen zich in een zeppelin, waar de toekomst van het universum beslist zal worden.

Een introductie tot Openbaring: proloog

Deze toekomst mondt uit in de apocalyps. Apocalyps betekent onthulling, openbaring, en is de gangbare benaming voor het einde van de wereld in de christelijke doctrine, die voornamelijk uiteen wordt gezet in het allerlaatste bijbelboek: De Openbaring van Johannes. In het boek richt Johannes zich tot zeven kerkelijke gemeenten in zijn tijd. Johannes wordt in het boek benaderd en aangesproken door Christus en God, en voor de zeven gemeenten zal het duidelijk zijn geweest dat ze tegelijkertijd aangesproken worden door God, Jezus en Johannes. De titel, Openbaring, suggereert dat Jezus deze openbaring is, door God gezonden om de mensheid te redden. Tegelijkertijd suggereert het een toekomst die geprofeteerd wordt. Deze profetie bestaat uit surrealistische beelden en symbolische personages. Vanwege de aard van De Openbaring van Johannes, een verzameling visioenen, bestaat het boek uit symbolische en bizarre beelden.

Bladzijdes: 1 2 3 4 5 6 7


Onderwerpen: ,


Reageer op dit artikel