The Wes Anderson Collection & The Grand Budapest Hotel
De boeken en video essays van Matt Zoller Seitz

The Wes Anderson Collection: The Grand Budapest Hotel

Het lezen van goed geschreven kritiek op films kan je ervaring van en ideeën over een film of filmmaker verrijken. Als criticus kan het ook ontzettend inspireren, of juist verlammen. Mij overkwam beiden bij het lezen van het geweldige The Wes Anderson Collection van Matt Zoller Seitz uit 2013. Een boek dat bestaat uit essays over alle films van Wes Anderson, plus een lang, door het hele boek lopend interview met Anderson waarin zijn invloeden en het maken van de films uitgebreid worden behandeld. Erg fijn om te lezen, en daarna kreeg ik gelijk zin om zelf ook te schrijven over Wes Anderson en in woorden te vatten waarom zijn prachtig vormgegeven komedies met diep melancholische onderlaag mij zo aanspreken.

Het probleem waar ik echter ook meteen tegenaan aanliep was de gedachte: “Wat kan ik nog zeggen over Wes Anderson dat Seitz niet al beter en eloquenter heeft neergepend in zijn boek?” Natuurlijk zou ik kunnen proberen de essays en observaties samen te vatten, fluisterde iemand me eerder dit jaar toe, de meeste lezers van Salon Indien zullen immers het boek niet kennen. Maar zelfs dat heeft Seitz zelf al gedaan, in scherpe video essays die hij bewerkingen van zijn eigen boek noemt, die gratis op internet te zien zijn. Door deze week daarnaar te kijken deed ik toch weer inspiratie op om over Wes Anderson te schrijven, en het resultaat daarvan volgt dit weekend op Salon Indien.

Ondertussen kwam ik erachter dat Seitz deze maand nog een nieuw boek heeft uitgebracht, The Wes Anderson Collection: The Grand Budapest Hotel. Zoals de titel al aangeeft, gaat dit nieuwe boek alleen over Wes Andersons nieuwste film. Omdat ik het nog niet gelezen heb kan ik nog niets over de kwaliteit ervan zeggen, maar het lijkt erop dat het boek even goed is als The Wes Anderson Collection, met dezelfde mooie vormgeving, illustraties, foto’s, achtergrondinformatie en diepgang. Tenminste, als ik de vrolijke trailer moet geloven:

En dan is er natuurlijk ook nog het bijbehorende video essay, dat alvast gratis op internet te kijken is. De achtste van deze video essays die Seitz gemaakt heeft, één voor elke film. Die veel meer zijn dan slechts samenvattingen van de hoofdstukken in zijn boek, of liever gezegd, even goed overbrengen als het boek wat er zo bijzonder is aan de films van Wes Anderson. In 2009 maakte Seitz al eens een reeks video essays over Andersons werk, “The Substance of Style”, waarin hij een meer analytische blik op de films werpt. Dit was de basis voor het boek dat Seitz daarna schreef, maar uiteindelijk werd daarin zijn aanpak emotioneler en persoonlijker, en de video essays die daaruit voortvloeiden dus ook. Seitz benadrukt daarin zijn persoonlijke connectie met de films en Andersons telkens terugkerende thematiek van verwerking van verlies en het loslaten van controle daarover.

Hieronder kun je alle acht video essays uit The Wes Anderson Collection bekijken, met de nieuwe over The Grand Budapest Hotel (2014) eerst, gevolgd door de eerdere essays in chronologische volgorde. Ze duren allemaal ongeveer tien minuten. Als je er maar eentje kijkt, ga dan voor het essay over The Darjeeling Limited (2007), die eigenlijk over zijn hele oeuvre tot dan toe gaat en de hierboven genoemde thematiek en persoonlijke connectie.


Onderwerpen: , , ,


Reageer op dit artikel