Cantate (1963)
Moeiteloos mee in de rijke cinema van de Europese jaren 60

Cantate (1963)

Miklós Jancsó is vooral bekend van The Red and the White (1967). Een prachtige in zwart-wit geschoten film over de Russische burgeroorlog. In deze film valt het gevoel voor compositie en beeldtaal op. Een paar jaar eerder maakte de Hongaarse filmmaker Cantate (1963). Een film die gezien de paar honderd ‘likes’ op IMDb door weinigen gezien is. Het gevoel voor beeldtaal, compositie en sfeer was hier al overduidelijk en maakt deze film zeker de moeite waard.

Cantate gaat over de wat onsympathiek ogende arts Járom. Hij is afkomstig van het platteland, maar lijkt uitgegroeid tot een erg ambitieuze dokter. Door een incident op z’n werk gaat hij twijfelen aan zijn carrière. Zijn moderne aanpak van de medische wetenschap, als team een patiënt opereren, botst met die van zijn ouderwetse collega die van een wat individualistische leer is. Advies inwinnen en het bespreekbaar maken bij zijn leermeester lijkt hem niet voldoende gerust te stellen. Verveling en vervreemding op een feestje volgt. Járom besluit op zoek te gaan naar zijn ‘roots’ en bezoekt zijn familie op het platteland. Daar komt hij vooral zichzelf tegen om zijn hele bestaan te overdenken.

Dat deze film maar weinig aandacht heeft gekregen is enigszins wonderbaarlijk. Qua beeldtaal lijkt deze namelijk perfect te passen in met name de Italiaanse cinema van de jaren 60. Dat Jancsó Michelangelo Antonioni’s La Notte (1961) als één van de grootste invloeden voor deze film heeft genoemd mag achteraf geen verrassing heten. De Hongaar heeft zich laten inspireren, wat duidelijk zichtbaar is in de prachtige beelden. Maar hij gaat verder dan tonen van mooie beelden. De mentaliteit van de jonge arts, die gezamenlijkheid en teamgevoel predikt, kan gezien worden als de moderne Communist die botst met het oude. Op het platteland ziet Járom het oude in zijn vader en omgeving van vroeger. Een mooie metafoor over oud, nieuw en vooruitgang.

Cantate toont aan dat Jancsó een filmmaker met een scherp oog was. Zijn oeuvre verdient nadere aandacht en bestudering. Voor wie nog niet overtuigd is een paar prachtige plaatjes.

Cantate

Cantate

Cantate

Cantate

Cantate

Cantate


Onderwerpen: , , , ,


Reageer op dit artikel