De opmerkelijkste bijrollen in de films van Adam Sandler

18 april 2016 · · Sa-lol Indien

Quentin Tarantino

Vorige week schreefik over de goede en slechte grappen van Adam Sandler en waar zijn ‘lachformule’ uit is opgebouwd. Een interessant element hierin zijn de vele opmerkelijke cameo’s en bijrollen in de films van Sandler. Kennelijk heeft hij een cultstatus of betaalt hij belachelijk veel. In ieder geval weet hij opmerkelijke namen in zijn films te laten verschijnen. Een kort overzicht.

Quentin Tarantino

Misschien wel de meest opmerkelijke naam is die van Quentin Tarantino. De filmmaker verschijnt als blinde bezetene in Little Nicky (2000) waarin Sandler de goedaardige zoon van de Duivel speelt. De paar keer dat Tarantino verschijnt is hij erg grappig met teksten als “Why do you taunt me with your darkness? Your evil is stinkin’ up our streets! The end is near! We are all gonna die!”. Zijn vertoon is misschien iets beter te verklaren wanneer je weet dat ook Harvey Keitel aan deze film meedoet.

John Turturro

John Turturro verschijnt meerdere malen in kleinere en grotere rollen in Sandlers oeuvre. Een acteur die net als Sandler talent heeft voor ingehouden maar zeker uitgesproken woede. Dat Turturro ook erg grappig kan zijn bewijst hij andermaal in films als Mr. Deeds (2000), Anger Management (2003) en You Don’t Mess with the Zohan (2007).

Billy Idol

Billy Idol

Bekende muzikanten, ze komen regelmatig voorbij bij Sandler. In The Wedding Singer (1998) speelt Billy Idol, de rocker uit de jaren 80, een cruciale rol in het plot en zorgt voor een grappige scène in het vliegtuig. Zeker wanneer er ook nog een groot fan van hem in de buurt is. Kennelijk wist Sandler in de jaren 90 al dit soort grote namen aan zijn films te verbinden.

Rob Schneider

Tja, Rob Schneider. Niet half zo grappig als Sandler zelf maar toch weet hij af en toe voor een glimlach te zorgen omdat hij bijna altijd langskomt. Een aantal films met precies dezelfde tekst: “You can do it!”. Een grappige ‘inside joke’ voor de fans. Wanneer Rob Schneider een wat grotere rol krijg wordt hij snel minder grappig. Zijn rol als illegale pizzabezorger in Big Daddy (1999) is dan wel weer erg grappig.

‘Jaws’

Richard Kiel, de bekende reus ‘Jaws’ uit James Bond films als The Spy Who Loved Me (1977) verschijnt in Happy Gilmore (1996) als de ex-baas van Happy bij wie hij een spijker in z’n hoofd heeft geschoten. Wanneer Happy succesvol gaat golfen wordt deze ‘engerd’ een fan die zijn tegenstander het leven zuur maakt. Als zijn postuur en uitstraling nog niet intimiderend genoeg is doet een T-shirt met een tekst “Guns don’t kill people, I kill people” nog een duit in het zakje.

Ozzy Osbourne

Ozzy Osbourne

Nog een bekende muzikant! Wie anders dan Ozzy Osbourne hoort op het toneel te verschijnen in Little Nicky (2000), over de Duivel en ‘heavy metal’. Wanneer de kwade broer van Sandlers personage Nicky in een vleermuis verandert is er maar een iemand te bedenken die zijn hoofd eraf kan bijten: Ozzy! Voor insiders en metalfans erg grappig.

Henry Winkler

‘The Fonz’ uit de serie Happy Days, een graag en veel geziene gast in Sandler-land. Hij kreeg een grote rol als Coach Klein in The Waterboy (1998) waarna hij bevriend raakte met Sandler om nog in Little Nicky als zichzelf te verschijnen en in Click (2006) en You Don’t Mess with the Zohan.

John McEnroe

Er zijn beroemdheden die perfect passen bij Sandler zijn agressieve trekjes en uitspattingen. Wie anders dan John McEnroe zou eigenlijk Anger Management (2003) moeten hebben en verschijnt dus in een film die zo heet? Nog leuker is zijn rol in Mr. Deeds wanneer hij en Sandler ’s nachts de stad op stelten zetten. Een perfect ‘gecaste’ bijrol!

Bob Barker

Bob Barker

Bob Barker is de bekende presentator van o.a. het Amerikaanse TV-programma The Price Is Right. Zijn spelletjesprogramma’s zijn af en toe te zien op TV in Sandler zijn films. In een van zijn eerst films Happy Gilmore (1996) heeft Barker een hilarische bijrol wanneer ze samen gaan golfen. Dit ontaardt in een gevecht waarin de oude presentator de agressieve Sandler de baas is.

Mariah Carey

Deze bekende zangeres heeft een kleine bijrol in You Don’t Mess with the Zohan (2007). Eerst op T-shirts maar later ook middels een optreden, wat nogal wat teweegbrengt bij de aanwezige mannen. Ook haar rol in de kleedkamer met Zohan toont aan dat ze enig gevoel voor zelfspot heeft. Volgens Sandler is men het in het Midden-Oosten bijna nergens over eens maar wel dat Carey aantrekkelijk is. Onzin misschien, maar het levert wel een grappige scène op.

Steve Buscemi

Steve Buscemi

Wellicht de leukste en meest voorkomende acteur in bijrollen in Sandler zijn oeuvre. In Billy Madison (1995) kwam Buscemi al als schietende freak ten tonele om vervolgens in bijna elke film een rolletje te hebben. Soms een wat serieuzere rol maar meestal als zwerver (Big Daddy) of onverlaat waar een klein steekje los zit. Zijn speech in The Wedding Singer is briljant. Maar zijn meest memorabele rol is die van ‘Crazy Eyes’ in Mr. Deeds (2002). Precies het type bijrol wat Sandler zijn films soms zo grappig maakt.

Johnny Depp

Het was al opmerkelijk dat Al Pacino mee heeft gewerkt aan misschien wel de slechtste film ooit: Jack and Jill (2011). Wanneer Pacino zijn entree maakt doet hij dit samen met Johnny Depp, gehuld in Justin Bieber T-shirt. Verder heeft Depp geen rol. Was hij in de buurt? Kreeg hij een enorme smak geld? Wie het weet mag het zeggen maar opmerkelijk is zijn verschijning zonder meer.


Onderwerpen: , , , , , , , , ,


1 Reactie

  1. Nostra

    Kijk al jaren geen films meer van Sandler, maar Tarantino was briljant in Little Nicky, erg grappig…


Reageer op dit artikel