Eén stap naar voren, twee stappen terug
Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016)

2 april 2016 · · Kritiek + Salon China

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny (2016) is het direct-to-Netflix vervolg op Ang Lee‘s Crouching Tiger, Hidden Dragon (2000). De Chinees-Amerikaanse co-productie is geregisseerd door Yuen Woo-Ping, regisseur van o.a. Iron Monkey (1993) en gevecht – en stuntchoreograaf van o.a. Crouching Tiger, Hidden Dragon, The Matrix (1999) en Kill Bill (2003). Michelle Yeoh keert als enige hoofdrolspeelster terug, dit keer bijgestaan door Donnie Yen en een aantal Aziatisch Amerikaanse acteurs. Want dit vervolg is geheel in het Engels gesproken, ondanks de Chinese setting. Mede daardoor is Sword of Destiny een curieuze hybride tussen oost en west.

De vervreemding begint toch meteen bij die taal: het is even wennen als Michelle Yeoh in het Engels praat, met Chinees accent. Alsof je naar een (oude) Hollywoodfilm kijkt waarin de Russen of Duitsers in de Tweede Wereldoorlog Engels met dik accent praten in plaats van hun eigen taal. Het wordt nog vreemder als de eerste Aziatische Amerikaanse acteurs hun opwachting maken, die gewoon met hun Amerikaanse accent praten. Het doet toch iets af aan de authenticiteit van Sword of Destiny. Aan de andere kant is het logisch dat een Amerikaanse co-productie, gericht op een Engelstalige markt, niet in het Chinees is opgenomen. Het is al bijzonder dat bij zo’n productie de hoofdpersoon geen blanke is en dat er helemaal geen westerlingen in voor komen – daar mogen we dan toch blij mee zijn.

Daarnaast was taal bij de eerste film 16 jaar geleden ook al een probleem, doordat de de Cantonese sterren als Yeoh en Chow Yun-Fat nogal moeite hadden met de uitspraak van het Mandarijn van hun personages, maar dat was voor de westerse kijker toch minder problematisch – voor zover die dat überhaupt hoorde. Na een tijdje gaat het Engels wennen, valt het nauwelijks meer op en blijkt het helaas verre van het grootste probleem van de film te zijn. Helaas geldt dat niet voor de matige uitwerking van verhaal en personages. Michelle Yeoh en Donnie Yen zijn even goed als tijd en weten er met pure starpower nog wat van te maken, maar de Amerikaanse nieuwkomers hadden meer van het script nodig om echt goed voor de dag te kunnen komen.

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny

Het verhaal draait opnieuw om het zwaard Li Mu Bai, oftewel Green Destiny. Yeoh vervult weer de rol van legendarisch krijger Yu Shu Lien, die wederom moet voorkomen dat het zwaard in de verkeerde handen valt. Ook nu weer is er een jonge vrouw die zowel met als tegen haar vecht, maar debutante Natasha Liu Bordizzo is geen Zhang Ziyi en haar rol als Snow Vase blijft slechts vaag gedefinieerd. Dat geldt eveneens voor de jongeman waar ze al dan niet voor valt, gespeeld door Harry Shum, Jr. Zijn baas is de grote schurk, en in die rol probeert Jason Scott Lee (die ooit Bruce Lee in een biopic speelde) te compenseren voor het gebrek aan detail in het script door flink te schmieren. Het is in ieder geval iets. Maar door de herhaling/spiegeling van de personages en plotlijnen van de eerste film is de vergelijking des te onvermijdelijker, die nogal negatief uitvalt.

Desalniettemin valt er nog wel wat te genieten aan Sword of Destiny. Woo-Ping Yuen deed bij Crouching Tiger, Hidden Dragon de fantastische gevechtschoreografie, en hoewel hij nu gepromoveerd is naar regisseur is het toch vooral de choreografie waarin hij nog steeds uitblinkt. Vooral memorabel zijn een gevecht op een bevroren meer, waarbij goed gebruikt wordt gemaakt van de gladheid en het brekende ijs, en de climax in, op en rondom een toren. Dankzij deze goede actiescènes haalt Sword of Destiny nog altijd bij lange niet het niveau van zijn voorganger maar is toch acceptabele pulp met mooie belichting en landschappen. Direct-to-Netflix lijkt dus toch best op direct-to-video/DVD. Van mij mogen er ondanks alle gebreken zo nog wel wat vervolgen gemaakt worden, in de stijl van deze op de taal na toch vrijwel geheel Chinese Hollywoodproductie.

Crouching Tiger, Hidden Dragon: Sword of Destiny


Onderwerpen: , , , , , , ,


Reageer op dit artikel