Imagine (1): Actie en episch spektakel
Veteran & Baahubali: The Beginning

Veteran

Vanavond begint Imagine 2016 voor het publiek met de Koreaanse actiefilm Veteran (2015) – terwijl de officiële opening met Midnight Special (2016) alleen voor genodigden is. Na vandaag is er in EYE natuurlijk weer anderhalve week lang veel horror te zien op Imagine met daarnaast een flinke dosis alternatieve sci-fi en sinistere thrillers. Zoals wel vaker is er ook enige ruimte voor actie van het oostelijk halfrond, met dit jaar onder andere Veteran en het Indiase historische epos Baahubali: The Beginning (2015), een film die niet gemist mag worden.

Veteran: komische Koreaanse actiethriller

In de jaren tachtig en negentig maakte men in Hollywood heel wat kwalitatief sterke actiekomedies met politiemensen in de hoofdrollen. Tegenwoordig is de soep dun wat betreft dit specifieke subgenre, maar het Koreaanse Veteran is een heerlijk stuk kimchi dat de soep weer op smaak brengt. Niet alleen vanwege de geslaagde grap rondom dat alle agenten net op een cruciaal moment op verschillende locaties tegelijk aan een maaltijd begonnen waren. Deze scène is wel indicatief voor de regelmatig geslaagde humor die enige lucht geeft aan een verder zeer serieus verhaal over corruptie en rijke mensen die zo zijn losgeweekt van de normale wereld dat ze denken overal ongestraft mee weg te komen. Veteran kun je haast een versie noemen van The Wolf of Wall Street (2013), als die over de politieman gaat die Jordan Belfort onderzoekt.

Gelukkig is er namelijk één rechercheur die zijn instincten volgt als hij aanvoelt dat er iets mis is met de zelfmoordpoging van een medewerker van een groot concern, en met het gedrag daaromtrent van de zoon van de eigenaar. De invloed van diens geld reikt natuurlijk zo ver dat de rechercheur al snel door zijn baas verteld wordt dat hij moet ophouden het rijkeluiszoontje te onderzoeken/lastig te vallen. Maar dat cliché wordt in Veteran zowel realistisch gemaakt als daarna toch nog op zijn kop gezet.

De actie komt ondertussen van het betere schop- en slagwerk, dat het misschien net niet haalt bij zijn Hong Kongse soortgenoten maar wel beter is dan wat je tegenwoordig meestal in Hollywood aantreft. Soms komen ook daar goede grappen uit voort, zoals een mislukte versie van de zeer specifieke vliegende trap met beide benen naar voren, die je eigenlijk bijna alleen in Koreaanse politiefilms ziet. Het hoogtepunt van de film komt wel vroeg, in de vorm van een massale arrestatie van een groep gangsters op een scheepswerf, dat bijna niet zou misstaan in een Johnnie To-film – is er een groter compliment.

Baahubali

Baahubali: Mythisch spektakel van de bovenste plank

Baahubali: The Beginning bevat ook flink wat actie maar is een heel ander soort film. Deze duurste Indiase film ooit komt niet uit Bollywood maar uit Tollywood, de filmindustrie uit Hyderabad in het zuiden van India, waar Telugu wordt gesproken. Het is een groots opgezet epos over de held Baahubali, die bergen waar watervallen van af razen met blote handen beklimt, talloze soldaten neermaait en mooie vrouwen verleidt. Het soort held dat regelmatig de wetten van de natuurkunde tart, zo groots is hij nou eenmaal. Met als het even kan een grote glimlach op zijn gezicht, en een bijna even grote snor. Een soort Hercules, die een groot stenen altaar van een berg breekt en deze onderaan de berg onder een waterval deponeert, zodat zijn moeder niet meer de berg op hoeft te lopen om ritueel water over het altaar te gieten.

Na dat soort daden moet hij uiteraard ten strijde trekken tegen een grote schurk, en die strijd blijkt natuurlijk het resultaat te zijn van een gecompliceerde familiegeschiedenis. Regisseur S. S. Rajamouli filmt zijn held tegen de achtergrond van enorme tempels en indrukwekkende natuurlandschappen in het zuiden van India. De beelden van Baahubali die de waterval/berg opklimt zijn onvergetelijk. Later doen de groots opgezette gevechtsscènes met grote legers en individuele heldendaden daar niet of nauwelijks voor onder. Volgend jaar volgt de sequel, waarin het verhaal tot een einde wordt gebracht. Met behulp van opzwepende muziek, mooie cinematografie en goede CGI zet Rajamouli een meeslepend epos op, dat zich kan meten met de soortgenoten uit Hollywood.

Salon Indien doet tijdens het festival om de dag verslag van de films die er te zien zijn. Klik hier voor een volledig overzicht van het programma en meer informatie over het festival.


Onderwerpen: , , , , , ,


Reageer op dit artikel