Imagine (4): Heilige makreel en cyborgs
De Palma & Ghost in the Shell: The New Movie

De Palma

Een elk jaar weer terugkerend onderdeel van Imagine is een blik achter de schermen van het filmmaken, in de vorm van symposiums, masterclasses en documentaires over films en filmmakers. In die laatste categorie draaien dit jaar bijvoorbeeld Creature Designers: The Frankenstein Complex (2015), over de mensen die monsters ontwerpen, en De Palma (2015) over de gelijknamige regisseur. Naast dit alles zijn er zoals vanouds ook weer een paar Japanse animatiefilms te zien, zoals Ghost in the Shell – The New Movie (2015) en Mamoru Hosoda‘s The Boy and the Beast (2015).

De Palma: boeiende blik op het oeuvre van de grootmeester

De opzet van De Palma is simpel: regisseur Brian de Palma praat één uur en drie kwartier in de camera, waarbij hij bijna zijn hele oeuvre doorneemt (en regelmatig “holy mackerel” zegt), bijgestaan door fragmenten uit zijn films ter illustratie. In chronologische volgorde. Hij wordt geïnterviewd door regisseurs Noah Baumbach (Margot at the Wedding (2007), Mistress America (2015)) en Jake Paltrow (de broer van Gwyneth), maar je hoort noch ziet hen. Maar De Palma is geen droge DVD-extra. De geanimeerde vertelstijl van Brian De Palma zelf, de inhoud van zijn verhaal, de zorgvuldig gekozen scènes tussendoor en strakke montage zorgen voor een masterclass op film. Over filmmaken, films kijken, de keuzes die je als maker en kijker maakt én waarom je dat doet. Zeer boeiend voor iedereen die in het medium en hoe film werkt is geïnteresseerd, en helemaal genieten geblazen voor liefhebbers van Brian de Palma’s films, zijn obsessies en zijn stijlvormen.

Daarbij pareert hij de kritieken die hij zijn hele carrière door krijgt, van misogynie tot het kopiëren van Hitchcock. Zijn uitleg voor de vermeende vrouwonvriendelijkheid is misschien wat simpel (seks trekt de aandacht en de vrouw als slachtoffer levert meer spanning op dan een man in dezelfde rol), zijn uitleg voor het telkens teruggrijpen naar het oeuvre van Hitchcock is wel interessant: De Palma ziet de manier waarop Hitchcock filmde als de vervolmaking van het medium, waar naar zijn smaak na de tijd van Hitchcock zelf veel te weinig mee gedaan wordt in de Amerikaanse filmwereld. Zijn ‘kopiëren’ van Hitchcock is dus niet zomaar kopiëren, maar het in stand houden van een kunstvorm. Dat hij daarnaast zelf ook gewoon een artiest is die een eigen aanzienlijke bijdrage leverde aan de filmgeschiedenis, wordt ook wel duidelijk in De Palma. Het zien van de fragmenten van al zijn films op groot scherm doet ondertussen verlangen naar een uitgebreid retrospectief in EYE in de nabije toekomst.

Ghost in the Shell

Ghost in the Shell: The New Movie: Vervolg voegt weinig toe

De science fictionmanga Ghost in the Shell werd voor het eerst in 1989 gepubliceerd en is altijd populair gebleven, mede dankzij de vele verfilmingen. Ghost in the Shell (1995) werd een moderne anime-klassieker, dankzij de sfeervolle combinatie van prachtige animatie, een spannend verhaal en de vele (existentiële) filosofische vragen die worden opgeroepen over wat een mens een mens maakt. Ghost in the Shell: Innocence (2004) haalt het niet bij de eerste film, maar is toch nog zeer boeiend. Daarna werden twee televisieseries gemaakt, waarop nu weer een nieuwe film volgt, die eigenlijk gewoon weer Ghost in the Shell (2015) heet maar waar in sommige kringen The New Movie is aan toegevoegd om verwarring met de eerdere films te voorkomen.

Dat onderscheid is belangrijk, want The New Movie is voornamelijk een mooi geanimeerde actiefilm vol shoot-outs, zonder de sfeer of de filosofische en emotionele gelaagdheid van de eerdere films. Als zodanig is het geen onaardige sci-fi actie-animatiefilm, maar binnen de reeks is het een teleurstellende herhaling van zetten die de diepgang van zijn voorgangers mist. De matige soundtrack helpt daarbij niet. Dat The New Movie toch nog best aardig is, komt vooral door de nog altijd fascinerende setting, ook al wordt daar nu minder mee gedaan. Het is te hopen dat dit wel gebeurt in de volgend jaar uitkomende Amerikaanse speelfilm Ghost in the Shell (2017).


Onderwerpen: , , , , ,


Reageer op dit artikel